X

Boțan propune modelul german de finanțare a partidelor politice

Boțan propune modelul german de finanțare a partidelor politice

Reprezentanții societății civile propun autorităților modelul german de finanțare a partidelor politice de la bugetul de stat. Potrivit directorului executiv ADEPT, Igor Boțan, un astfel de model va asigura o echitate sporită la finanțarea partidelor de la bugetul de stat și va împiedica formațiunile să recurgă la finanțări dubioase.

Potrivit lui Boțan, decizia Parlamentului de a priva de dreptul de a candida la alegeri persoanele care au statut de învinuit, bănuit sau inculpat, au fost excluse anterior din cursa electorală ca urmare a încălcării principiului transparenței sau se află în lista sancțiunilor internaționale este una binevenită, transmite IPN.

Citeşte şi: Rusia continuă să penetreze politica și economia României? – Stiripesurse.md

De asemenea, acesta susține că legislația electorală poate fi modificată cu puțin timp înainte de alegeri, dacă schimbările sunt în favoarea cetățenilor.

„Există o regulă de aur, să nu schimbi regulile de joc ca să nu-i iei prin surprindere pe cei care participă la aceste alegeri, pe de o parte pe concurenții electorali, pe de altă parte pe alegători. În privința unor concurenți electorali, în iunie, a avut loc modificarea legislației care prevede lipsirea de dreptul de a candida a peste 700 de oameni, însă prin modificarea recentă acest număr a fost micșorat de șapte ori. A existat o evoluție, dar e foarte tristă, inițial se vota pentru orez sau ulei, acum am ajuns la o mituire mult mai pregnantă, lucru care s-a reflectat și în hotărârea Curții Constituționale”, a spus Igor Boțan.

Boțan propune modelul german de finanțare a partidelor politice

Totodată, expertul spune că pentru a stopa fenomenul finanțării ilegale a partidelor politice și campaniilor electorale trebuie revizuită modalitatea de finanțare a formațiunilor de la bugetul de stat.

Potrivit legii, partidele politice beneficiază anual de subvenții de la bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Banii sunt alocați în baza următoarei formule:

30% – proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;

30% – proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;

15% – proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;

7,5% – proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

7,5% – proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor locale;

5% – proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

5%  – proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Tags: finantareIgor Boțanpartide
Categorii: PoliticăȘtirile zilei