X

Brazilia, afectată de secetă moderată, număr record de focare de incendii de pădure

Brazilia a cunoscut perioade mult mai grave decât anul 2019 în ceea ce priveşte incendiile de pădure, însă din 2004, data debutului analizei în timp real a defrişărilor, este prima data când se înregistrează atât de multe focare într-un an cu secetă moderată, au anunţat specialiştii, citaţi sâmbătă de AFP, potrivit agerpres.

Sistemul de evaluare în timp real a defrişărilor (Deter) a fost lansat în 2004, după câţiva ani-record în materie de despăduriri, pentru a se putea interveni mai repede şi cu mai multă precizie în vederea controlării fenomenului.

Citește și : SUA impun sancțiuni petrolierului iranian Adrian Darya 1 şi căpitanului acestuia

În 2019, din ianuarie şi până la 29 august, datele satelitare publicate de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE) arată că au fost înregistrate 87.257 de incendii, dintre care 51,9% în pădurea amazoniană. Aceste cifre sunt actualizate zilnic. Brazilia mai are cel puţin o lună şi jumătate de sezon secetos, aminteşte AFP.

Datele INPE demonstrează că, începând din 2004, incendiile izbucnite în sezonul secetos au fost mai numeroase în 2005, 2006, 2007 şi 2010, ani marcaţi de secetă mai severă decât în 2019, după cum a explicat Rodrigo Junqueira, cercetător la Institutul Socio-Ambiental (ISA), o organizaţie non-guvernamentală.

“Când se produc fenomene climatice precum El Nino, există o tendinţă mai accentuată de propagare a incendiilor deoarece mediul înconjurător este foarte uscat”, a adăugat el.

Experţii susţin că anotimpul secetos din acest an este mai umed în comparaţie cu perioadele precedente şi amintesc faptul că în pădurea amazoniană niciun incendiu nu este natural. “Incidenţa incendiilor în regiunea amazoniană este direct legată de activitatea umană, iar flăcările urmează cursul defrişărilor: cu cât sunt mai multe defrişări, cu atât există mai multe incendii”, a indicat Institutului de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM).

Organizaţia a publicat un studiu care demonstrează că regiunile unde au fost înregistrate cele mai multe incendii sunt totodată şi cele mai afectate de defrişări.

Citește și : Ciclonul Dorian a crescut în intensitate ajungând la uragan de categorie 4

Antonio Oviedo, cercetător la ISA, a subliniat că în pădurea amazoniană braziliană s-au înregistrat peste jumătate dintre incendiile din această ţară, de la începutul sezonului secetos, respectiv luna iulie.

Între 20 iulie şi 20 august, 65,1% din numărul total al incendiilor au izbucnit în regiunile amazoniene. “Amazonia nu a concentrat niciodată atât de multe incendii în Brazilia”, a remarcat el.

Recordul anterior al focarelor din Amazonia în această perioadă a anului data din 2005, cu 46% din totalul incendiilor, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Tags: BraziliaDeterincendiiINPEISApădure
Categorii: Știrile zilei