X

Brazilia: Guvernul a mobilizat armata pentru degajarea drumurilor

Guvernul brazilian a ridicat vineri tonul în disputa cu transportatorii care paralizează ţara de la începutul săptămânii, mobilizând armata pentru a înlătura sutele de baraje din ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Michel Temer a anunţat după-amiază, într-o alocuţiune televizată, pe un ton solemn, că a “mobilizat forţele de securitate” pentru degajarea drumurilor ţării.

Citește și : Preşedintele francez denunţă ”acţiuni de o gravitate extremă” ale unor foşti agenţi DGSE suspectați de spionaj

Ministrul apărării, Joaquim Silva e Luna, a mers mai departe afirmând două ore mai târziu că armata va acţiona “rapid, coordonat şi energic (…) pentru a elibera circulaţia în zonele critice”, precum rafinăriile şi aeroporturile.

Într-un comunicat comun, liderii principalelor sindicate ale ţării au afirmat că “decizia guvernului de a mobiliza armata ca instrument de represiune” înseamnă “să încerci să stingi un incendiu cu benzină”.

Cu puţin timp înainte, primăria din Sao Paulo, capitala economică a ţării, a decretat stare de urgenţă, o măsură extremă care permite rechiziţionarea de combustibil.

Zboruri anulate, staţii de benzină neaprovizionate, supermarketuri în pană de produse proaspete. Situaţia a devenit critică în cea de a cincea zi a grevei transportatorilor rutieri, care protestează împotriva creşterii preţului la motorină.

“Nu vom permite ca populaţia să nu aibă acces la produse de primă necesitate (…), ca spitalele să nu aibă medicamentele necesare pentru a salva vieţi”, a explicat preşedintele Temer.

Totuşi, guvernul afişa un anumit optimism joi seară, o parte din liderii sindicali angajându-se să suspende greva timp de 15 zile, până la o nouă întâlnire cu guvernul în schimbul renunţării la o taxă pe motorină.

Citește și : Ministrul de externe al Germaniei pledează pentru necesitatea unei „Uniuni Europene unite”

“Noi am acceptat cele 12 revendicări prioritare ale transportatorilor, care s-au angajat să pună capăt imediat barajelor. Însă din nefericire o minoritate radicală a continuat să blocheze drumurile”, a subliniat şeful statului, referindu-se la cele şapte ore de negociere din ajun.

“Guvernul a avut curajul de a dialoga, guvernul va avea curajul să-şi exercite autoritatea”, a dat el asigurări.

Cu puţin timp în urmă, sindicatul în cauză, Asociaţia braziliană a camionagiilor (Abcam), a făcut apel la ridicarea barajelor din motive de “securitate”.

“Abcam, îngrijorată de siguranţa şoferilor, cere ridicarea barajelor” şi “ca manifestaţiile să continue paşnic, fără obstrucţionarea drumurilor”, menţionează sindicatul într-un comunicat citat de AFP. Abcam are circa 600.000 de transportatori independenţi afiliaţi.

“Ne-am arătat deja forţa guvernului, care ne-a considerat o minoritate. Am reuşit să paralizăm 25 de state braziliene cu peste 500 de baraje”, a menţionat Abcam, precizând că “nu există niciun semn privind cel mai mic acord cu guvernul”.

“Este un lucru lamentabil că preşedintele Republicii a preferat să-i ameninţe pe transportatori mobilizând forţele de securitate în loc să ţină cont de necesităţile sectorului”, a acuzat Abcam.

Tags: alocuţiunearmatabarajemedicamenteleMichel TemerSao Paulo
Categorii: Știrile zilei