Brazilia înăspreşte reglementările privind avortul în caz de viol

Publicat:

Brazilia a introdus vineri noi exigenţe pentru accesul la avort al victimelor violurilor, o schimbare importantă fiind obligaţia ca personalul medical să îi propună femeii să vadă embrionul sau fetusul prin ecografie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Femeia care vrea să avorteze va trebui de asemenea “să povestească în detaliu” ce s-a întâmplat şi va fi avertizată că riscă să aibă probleme în justiţie dacă nu poate dovedi cele spuse.


Citește și : Bilanțul epidemiei de COVID-19 în Italia

De asemenea, violul va fi obligatoriu semnalat poliţiei prin depunerea unei plângeri, indiferent dacă femeia vrea asta sau nu.

Brazilia, ţară condusă de preşedintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro şi unde bisericile catolice şi evanghelice conservatoare au o mare putere, nu permite avortul decât în cazuri de viol, de pericol pentru viaţa femeii sau de probleme congenitale grave ale fetusului.

Însă aceste excepţii sunt cu greu acceptate de dreapta religioasă.

Noile norme au fost emise de Ministerul Sănătăţii în urma unor proteste la începutul lunii august în jurul cazului unei fete de 10 ani care a spus că a fost violată de unchiul său şi căreia autorităţile din statul său natal, Espirito Santo, i-au refuzat avortul.

Ea a luat în cele din urmă avionul spre oraşul Recife din nord-estul ţării, unde a putut să facă avort, însă după ce a fost nevoită să treacă în faţa spitalului printr-o manifestaţie violentă a extremei-drepte.

Identitatea fetei şi a spitalului a fost transmisă manifestanţilor de militanta de extremă-dreapta Sara Winter, susţinătoare puternică a lui Bolsonaro, care este legată de ministrul pentru femei, familie şi drepturile omului, Damares Alves, o femeie pastor evanghelic.

Citește și : Franţa a raportat 7.379 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore

Noile restricţii au fost imediat denunţate de partizanii dreptului la avort.

“Am prezentat un proiect de lege pentru a bloca acest decret, care este un obstacol pentru avortul legal şi reprezintă un act de violenţă psihologică împotriva femeilor”, a scris pe Twitter deputat de stânga Jandira Feghali.

Şaisprezece deputaţi i-au scris de asemenea responsabilei ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, cerându-i să intervină în numele protejării drepturilor femeii.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Profesorii nu vor mai trebui să-și reconfirme gradul didactic superior o dată la 5 ani

Profesorii nu vor mai trebui să-și reconfirme gradul didactic superior o dată la 5 ani Profesorii cu grad didactic superior nu vor mai fi nevoiți...

Doi tineri care au vandalizat sediile Guvernului şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, arestați pentru 20 de zile

Doi tineri care au vandalizat sediile Guvernului şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, arestați pentru 20 de zile Cei doi tineri care au vandalizat sediile...

O gunoiște neautorizată din Pănășești se transformă într-un parc verde

O gunoiște neautorizată din Pănășești se transformă într-un parc verde O gunoiște neautorizată din comuna Pănășești, raionul Strășeni, este în proces de transformare într-un parc...

Serbia și Croația iau în considerare reintroducerea recrutării și a serviciului militar obligatoriu

Serbia și Croația iau în considerare reintroducerea recrutării și a serviciului militar obligatoriu Începând din septembrie 2025, Serbia intenționează să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Conform noului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.