X

Brazilia le dă peste nas francezilor de la Total şi opreşte exploatarea petrolieră de la gurile Amazonului

Institutul brazilian pentru mediu (IBAMA) a respins marţi proiectul grupului petrolier francez Total, care doreşte să exploateze petrol şi gaze naturale în regiunea gurilor fluviului Amazon, considerând că studiile ce analizează impactul generat asupra naturii de o astfel de iniţiativă sunt “insuficiente”, informează AFP, potrivit agerpres.

Proiectul de exploatare iniţiat de grupul Total “prezintă lacune şi incoerenţe care împiedică acceptarea sa”, au semnalat reprezentanţii IBAMA, care consideră că aceste incertitudini “împiedică o continuare a implementării proiectului Total”.

Citeşte şi: Rarisim. Serghei Lavrov întreprinde o vizită oficială la Phenian

Grupul francez Total, care s-a asociat cu alte companii – precum consorţiul britanic BP şi cel brazilian Queiroz Galvao – pentru a achiziţiona zone de exploatare la gurile Amazonului, nu a obţinut astfel, pentru moment, avizul autorităţilor braziliene, necesar pentru demararea lucrărilor.

Nu este pentru prima dată când IBAMA se pronunţă pe marginea acestui subiect. În 2017, institutul brazilian a elaborat numeroase observaţii oficiale referitoare la studiul de impact asupra mediului înconjurător condus de grupul Total, în special în legătură cu potenţiala dispersie de agenţi poluatori în zonele de exploatare petrolieră.

Citeşte şi: Metroul din Paris, inundat din cauza ploilor

“Gurile Amazonului deţin un vast recif coralian, fundamental pentru echilibrul ecologic, întrucât este un loc de reproducere, o sursă de hrană şi o creşă pentru diverse specii marine”, a avertizat în urmă cu două săptămâni procurorul unui stat federal brazilian, care se opune oricărei noi licenţe de explorare petrolieră înainte ca autorităţile locale să fie complet informate în legătură cu impactul pe care exploatarea petrolului poate să îl aibă asupra regiunilor vizate.

La rândul ei, organizaţia Greenpeace, care organizează expediţii ştiinţifice în regiune, a afirmat în luna aprilie că reciful coralian al fluviului Amazon, descoperit în 2016, este mai mare decât estimările anterioare şi că acesta se întinde inclusiv în zona concesiunilor în care grupul Total doreşte să foreze pentru a căuta petrol.

Tags: amazonBraziliafrantagaze naturalegreenpeacepetrolQueiroz Galvaototal
Categorii: Știrile zilei