X

Brazilia : O nouă revoltă a izbucnit într-un complex penitenciar din statul Goias

O nouă revoltă, a treia în ultima săptămână, a izbucnit vineri într-un complex penitenciar din statul Goias, în zona central-vestică a Braziliei, dar a fost reprimată, a anunţat Direcţia Generală pentru Administraţia Penitenciarelor, informează AFP.

Un purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a precizat dimineaţa că nu s-a înregistrat niciun deces şi nu a fost constatată nicio evadare din complexul penitenciar din Aparecida. Autorităţile continuă să numere răniţii în urma revoltei declanşate înainte de zorii zilei, conform agerpres .

Intervenţia Forţelor Speciale şi a Poliţiei militare a permis să se pună capăt rebeliunii în mai puţin de trei ore, a precizat purtătorul de cuvânt.

Citește și : Deputaţii britanici vor să taxeze paharele de cafea

Luni, confruntări între bande rivale de crimă organizată care au izbucnit în aceeaşi închisoare din Aparecida s-au soldat cu nouă morţi, unii dintre ei arşi de vii şi decapitaţi. Paisprezece deţinuţi au fost răniţi şi în jur de o sută au evadat.

Trei zile mai târziu, o nouă revoltă în aceeaşi zonă a complexului, de regim carceral semideschis, a fost reprimată, fără a se solda cu morţi sau răniţi.

Revoltele din închisoarea din Aparecida, situată în oraşul Goîania, amintesc de rebeliunile sângeroase care au avut loc în aceeaşi perioadă în urmă cu un an şi care s-au soldat cu 56 de morţi, în închisoarea Manaus din Amazonia, nord-vestul Braziliei. Prizonieri au fost atunci decapitaţi, evisceraţi, într-o dezlănţuire de barbarie care a şocat ţara.

O inspecţie judiciară a închisorii din Aparecida, întreprinsă după revolta de luni în zonele închise, a scos în evidenţă condiţiile insalubre de detenţie din acest penitenciar în care două facţiuni de crimă organizată din Brazilia se confruntă într-un război fără milă: Primul Comandou al Capitalei (PCC) din Sao Paulo şi Comandoul Roşu (CV) din Rio de Janeiro.

Situaţia carcerală este una explozivă în Brazilia, în special din cauza suprapopulării dramatice din penitenciare.

Brazilia se clasează pe locul trei în lume în ceea ce priveşte numărul de oameni aflaţi în penitenciare, cu 726.712 de deţinuţi înregistraţi în iunie 2016, potrivit ultimelor cifre oficiale, în timp ce capacitatea este mai mică de 368.000 de locuri.

De asemenea, populaţia carcerală s-a dublat din 2005 până în 2016, cu aproape doi deţinuţi pe loc sau chiar patru pe loc în unele state precum Amazonia, potrivit Ministerului Justiţiei al Braziliei.

Tags: AparecidaBraziliaDirecţia Generală pentru Administraţia PenitenciarelorGoiaspenitenciarpolitierevolta
Categorii: Știrile zilei