Brazilia se confruntă cu o perioadă neobişnuit de rece pentru luna mai

Publicat:

Brazilia se confruntă cu o perioadă neobişnuit de rece pentru luna mai în jumătatea sa sudică, ceea ce pune în pericol mii de persoane fără adăpost, dar şi culturi agricole, informează AFP, potrivit agerpres.

Brasilia (centru), capitala futuristă a Braziliei fondată în 1960, a înregistrat joi cea mai scăzută temperatură din istoria sa, 1,4 grade Celsius, deşi iarna australă începe oficial abia la sfârşitul lunii iunie.


Citește și : Maia Sandu salută iniţiativa lui Macron de creare a unei comunităţi politice europene

Pe pagina principală a site-ului agenţiei meteorologice Inmetro, o hartă a Braziliei prezintă întreaga jumătate sudică colorată în portocaliu, cu legenda: “Val de frig (pericol)”.

La Sao Paulo (sud-est), cea mai mare metropolă din America de Sud, mercurul din termometre arăta miercuri dimineaţă 6,6 grade Celsius, un record pentru o lună mai din 1990 încoace, cu o temperatură resimţită de -4 grade Celsius.

Un om al străzii în vârstă de 66 de ani a murit miercuri după ce s-a prăbuşit la o coadă de la un centru de distribuire a alimentelor. Potrivit presei braziliene, acesta îşi petrecuse noaptea pe stradă.

Primăria din Sao Paulo a anunţat la începutul acestei săptămâni că va pune la dispoziţie 2.000 de locuri suplimentare în adăposturile de urgenţă, în prezent capacitatea totală de găzduire fiind de circa 17.000 de locuri.

Însă capitala economică a Braziliei are aproape 32.000 de persoane fără adăpost, de două ori mai multe decât în 2015 şi cu 31% mai multe decât în urmă cu trei ani, înainte de pandemia de coronavirus.

Cu o temperatură minimă de aproximativ 12 grade Celsius joi la Rio de Janeiro (sud-est) numeroşi locuitori şi-au scos din dulapuri puloverele groase, ba chiar şi hanoracele.

În statul sudic Santa Catarina, unde se înregistrează de mai multe zile temperaturi sub 2 grade Celsius, turiştii s-au putut bucura de priveliştea zăpezii.

Potrivit cotidianului Folha de S. Paulo, orăşelul Urupema – care s-a autoproclamat drept “cel mai friguros din Brazilia, însă plin de căldură umană” – are un grad de ocupare a hotelurilor de peste 90%.

Această localitate de 2.500 de locuitori a primit numeroşi vizitatori, unii dintre ei veniţi de departe, în mijlocul săptămânii, pentru a admira zăpada pentru prima dată.

Citește și : Macron: ‘Comunitatea politică europeană’ ar fi complementară procesului de aderare la UE

Agenţia Inmetro a avertizat, de asemenea, cu privire la “posibile consecinţe ale valului de frig asupra agriculturii braziliene”, într-o ţară considerată unul dintre grânarele lumii.

Comunicatul Inmetro menţionează riscul de îngheţ care ameninţă culturile de legume, dar şi recoltele de porumb şi de trestie de zahăr.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției Reforma justiție este unul...

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

Beat, fără cască și permis în goană cu motocicleta pe ulițele satului

Beat, fără cască și permis în goană cu motocicleta pe ulițele satului Beat, fără cască și fără permis de conducere. Inspectorii de patrulare au dat...

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei ‘păci juste’

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei 'păci juste' Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.