Brazilia SUSPENDĂ un contract de sute de milioane de dolari pentru vaccinurile Covaxin

Publicat:

Brazilia va suspenda un contract de 324 milioane de dolari pentru achiziţia de vaccin anti-COVID-19 din India, a anunţat Ministerul Sănătăţii, dând curs recomandării Curţii de Conturi (CGU), un caz care l-a atras pe preşedintele Jair Bolsonaro în acuzaţii de nereguli, transmite miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Contractul de achiziţie a 20 milioane de doze de vaccin Covaxin de la producătorul indian Bharat Biotech a devenit o problemă pentru Bolsonaro după ce avertizori de integritate au vorbit public despre presupuse nereguli. Un responsabil din Ministerul Sănătăţii a spus că l-a alertat pe preşedinte despre îngrijorările sale.


Citește și: Mai mulți înalți oficiali de la Phenian au fost DEMIȘI după un ‘incident grav’ legat de COVID-19

Bolsonaro, a cărui popularitate a scăzut pe fondul unui bilanţ al deceselor de COVID-19 care a depăşit 500.000, a spus luni că nu are cunoştinţă despre niciun fel de nereguli.

Cu toate acestea, persistă întrebări spinoase, care i-ar putea crea probleme în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Ministrul sănătăţii, Marcelo Queiroga, a spus într-o conferinţă de presă că echipa sa va investiga acuzaţiile cât timp contractul va fi suspendat.

‘Conform analizei preliminare a CGU, nu există nereguli în contract, dar, pentru conformitate, Ministerul Sănătăţii a ales să suspende contractul’, a indicat instituţia într-un comunicat.

Procurorii federali brazilieni au deschis o anchetă, citând ca semnale de alarmă preţul relativ ridicat, de aproximativ 15 dolari per doză, negocierile pripite şi aprobările în aşteptare de la autorităţile de reglementare.

Într-un comunicat, producătorul Bharat Biotech a afirmat că a urmat o abordare ‘pas cu pas’ pentru aprobări şi contract şi că nu a primit plăţi în avans de la Ministerul Sănătăţii al Braziliei.

Producătorul adaugă că preţul Covaxin a fost fixat la 15-20 de dolari/doză pentru livrările în afara Indiei.

Citește și: Germania și-a retras în totalitate trupele din Afganistan

Contractul este investigat şi de o comisie a Senatului care examinează gestionarea epidemiei în Brazilia.

Un senator marcant de opoziţie din comisie, Randolfe Rodrigues, a înaintat luni o plângere penală oficială împotriva lui Bolsonaro la Curtea Supremă.

Senatorul a cerut Curţii să investigheze de ce preşedintele ‘nu a luat nicio măsură după ce i s-a notificat existenţa unei scheme de corupţie uriaşe în Ministerul Sănătăţii’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.