X

Brazilia: Universitatea Federală de Rio de Janeiro cere întăriri din partea autorităţilor pentru a face faţă ‘răpirilor expres’

Universitatea Federală de Rio de Janeiro (UFRJ), una dintre cele mai importante din Brazilia, a cerut recent întăriri din partea autorităţilor pentru a face faţă problemelor grave de insecuritate, în special înmulţirea ‘răpirilor expres’, relatează AFP miercuri, potrivit agerpres.

Luni, în plină zi, o studentă care mergea prin uriaşul campus ştiinţific Fundao, în nordul oraşului, a fost abordată de delicvenţi care au constrâns-o să intre timp de câteva minute într-o maşină, pentru a-i fura rucsacul, telefonul mobil şi laptopul.

Citește și : Parlamentul European lansează un apel către UE să acţioneze într-o manieră concertată în privința Libiei

Trei zile mai devreme, doi profesori ai aceleiaşi universităţi, care este situată în apropierea aeroportului internaţional din Rio, au fost sechestraţi timp de 11 ore de bărbaţi înarmaţi care i-au dus într-o favelă, legaţi la ochi.

În plângerea lor depusă la poliţie, ei au spus că li s-au furat maşina, telefoanele mobile şi laptopurile. Profesorii au fost de asemenea forţaţi să dezvăluie PIN-urile de la cărţile de credit, iar agresorii au făcut achiziţii de 38.000 de reali (circa 9.000 de euro).

Universitatea şi-a exprimat “regretul că a înregistrat încă o dată (…) o infracţiune brutală şi inadmisibilă într-un campus universitar”, a transmis duminică rectorul într-un comunicat.

Campusul Fundao se întinde pe câteva sute de hectare, în apropierea favelelor Mare şi Alemao, printre cele mai violente din Rio, unde acţionează numeroase bande de traficanţi de droguri.

Rectorul a cerut recent întăriri de securitate, spunând că o singură patrulă de doi poliţişti supraveghează toate zonele de exterior din campus, cum sunt aleile, interioarele fiind sub monitorizarea unor agenţi ai unei firme private.

Fără aceste întăriri, “UFRJ va rămâne vulnerabilă în faţa organizaţiilor criminale”, a afirmat el într-un interviu publicat marţi în cotidianul Jornal do Brasil.

“Numai în institutul meu, şase persoane au fost sechestrate anul trecut. Situaţia a ajuns într-un asemenea punct încât pur şi simplu ne aşteptăm să ne vină rândul. Este ruleta rusească”, a declarat Celso Caruso Neves, profesor de psihologie, pentru site-ul G1.

Citește și : Coreea de Nord le permite jurnaliștilor sud-coreeni să viziteze situl de testare nucleară

Rio de Janeiro este afectat de o explozie de violenţă la aproape doi ani de la Jocurile Olimpice din 2016, o situaţie agravată de scandalurile de corupţie şi de o gravă criză financiară.

Considerând că autorităţile locale sunt în incapacitatea de a face faţă acestei escaladări, preşedintele Michel Temer a însărcinat armata, printr-un decret din februarie, să preia comanda forţelor de securitate în statul Rio.

Tags: autorităţilBraziliadelicvenţiUFRJuniversitate
Categorii: Știrile zilei