X

BREAKING – Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA

BREAKING – Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a făcut anunțul sâmbătă seară, pe Twitter, când a spus că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat.

 

În declarația postată pe X, Biden a afirmat că „este în interesul partidului meu” să se retragă și „să se concentreze exclusiv pe îndeplinirea sarcinilor mele de președinte pentru restul mandatului”, relatează Sky News, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În ultimele săptămâni, Biden s-a confruntat cu tot mai multe cereri de a se retrage din cauza îngrijorărilor legate de vârsta, sănătatea și capacitatea sa de a conduce țara.

Înainte de anunțul său, 37 de democrați din Capitoliu i-au cerut președintelui să se retragă.

Biden spune că se va adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru”, a scris Biden. „Și, deși intenția mea a fost să candidez din nou, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului meu”.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la o candidatură pentru realegere, ceea ce amintește de decizia președintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 – deși decizia lui Biden vine cu câteva luni mai târziu în campanie decât anunțul lui Johnson.

Este, de asemenea, cea mai recentă evoluție șocantă într-o campanie politică extrem de încărcată, care a inclus o tentativă de atentat la viața lui Trump.

Dar nici măcar tentativa de asasinat și efectul său tumultuos asupra cursei nu au putut opri pierderea de sprijin cu care se confrunta Biden în rândul democraților din Congres, care au devenit din ce în ce mai convinși că un eșec în noiembrie ar îneca și competițiile lor din buletinele de vot, notează CNN.

 

Tags: BidenSUA
Externe