X

Brexit: “Acest tratat nu este negociabil, el nu poate fi redeschis”, reafirmă Barnier

Tratatul ieşirii din Uniunea Europeană negociat între Regatul Unit şi celelalte 27 de state membre UE nu este negociabil, însă un anumit număr de dispoziţii anexe pot fi îmbunătăţite, a declarat miercuri negociatorul-şef european al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters, potrivit News.ro .

”Acordul retragerii” regatului din Uniune, un document de 600 de pagini care prevede condiţiile divorţului, stabilit în seara lui 29 martie, a fost adoptat la sfârşitul lui noiembrie în Consiliul European. Acest tratat este însoţit de o ”declaraţie politică” de aproximativ 30 de pagini, care stabileşte cadrul unor negocieri viitoare cu privire la relaţiile comerciale între cele două părţi.

Citește și : Ministrul de externe venezuelean cere o întâlnire Trump-Maduro

”Acest tratat nu este negociabil, el nu poate fi redeschis”, a reafirmat Michel Barnier la postul de radio Franceinfo.

”Însă, alături de acest tratat, avem alt document care este o declaraţie politică destul de precisă, ce stabileşte regulile jocului, cadrul viitoareii noastre relaţii (…). Iar ea poate fi îmbunătăţită”, a adăugat el.

”Dacă britanicii doresc mâine dimineaţă să fie mai ambiţioşi, de exemplu să nu se mulţumescă cu un acord de liber-schimb cu noi, aşa cum propunem noi împreună, ci să aibă o uniune vamală, poate mai mult decât atât, noi suntem pregătiţi să îmbunătăţim această relaţie”, a declarat fostul ministru francez al Agriculturii şi Pescuitului.

Pentru moment, în contextul în care au trecut trei luni de când Cei 27 l-au aprobat, Theresa May nu reuşeşte, în continuare, să ratifice acordul retragerii în Camera Comunelor.

Premierul a propus marţi deputaţilor britanici ca, dacă nu ratifică până la 12 martie un proiect de acord negociat cu europenii, să se pronunţe prin vot asupra unui Brexit fără acord (”no deal”) la data de 29 martie, iar apoi asupra unei amânări ”scurte şi limitate” a datei ieşirii regatului din Uniune.

Barnier consideră că May poate să obţină o ratificare a acordului retragerii până la 12 martie. Negociatorul-şef european nu poate, însă, să excludă riscul unui ”no deal” – o ieşire fără acord.

El a precizat că se află în contact regulat cu ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay şi cu consilierul juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox, ”pentru a oferi Parlamentului britanic asigurările pe care le doreşte” şi ai permite astfel să ratifice acordul.

”Blocajul de surmontat” priveşte problema frontierei între Irlanda de Nord, care va ieşi din UE odată cu regatul, şi Irlanda, un stat membru UE şi al zonei euro.

Londra, Bruxellesul şi Dublinul vor să evite o reimpunere a unei frontiere fizice în Insula Irlanda, pentru a apăra astfel Acordurile de Pace din 1998 ce au pus capăt violenţelor politice şi interreligioase în Irlanda de Nord.

Citește și : Summit Trump-Kim: Casa Albă restricţionează accesul presei

Este vorba despre ”găsirea mijloacelor” de a efectua controale sanitare şi altele între Irlanda membră UE şi Irlanda de Nord, care va ieşi din UE, ”fără frontieră, pentru a apăra pacea”, a declarat Michel Barnier.

Ideea este, a explicat el, să se lucreze la un acord cu privire la această problemă în ”declaraţia politică”.

”Dacă nu reuşim acest lucru, avem ceea ce se numeşte «backstop», care este o asigurare. La acel moment, tot Regatul Unit va rămâne membru al teritoriului nostru vamal, întregul Regat Unit”, a subliniat el.

”Astăzi, britanicii refuză această idee, spunându-ne că noi vrem să-i ţinem pe termen nelimitat în acelaşi teritoriu vamal cu Uniunea Europeană. Aceasta nu este opinia noastră. Aici este blocajul. Iar acest blocaj trebuie surmontat”, a mai subliniat Michel Barnier.

Tags: brexitCamera ComunelorConsiliul EuropeanMichel BarnierRegatul UnitTheresa MayUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora