Brexit: Guvernul britanic prezintă un amendament care îi acordă parlamentului un posibil drept de opinie

Publicat:

Guvernul britanic, ameninţat de un vot nefavorabil în Camera Comunelor (camera inferioară a legislativului de la Londra), a prezentat miercuri un amendament care îi acordă parlamentului un posibil drept de opinie asupra acordului cu Bruxelles-ul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite AFP, potrivit agerpres.

Votul, în cadrul proiectului de lege privind ieşirea ţării din UE, urmează să se desfăşoare miercuri după-amiază, iar premierul Theresa May, care nu dispune de o majoritate parlamentară solidă, încearcă să ajungă la un compromis cu deputaţii eurofili din Partidul său Conservator, care cer ca ultimul cuvânt asupra acordului final privind Brexit-ul să îi revină parlamentului.


Citește și : Slovacia amână decizia de înlocuire a avionelor sale de vânătoare de producţie rusească

În aceste condiţii, guvernul May a modificat amendamentul pe care urma să îl prezinte în parlament. Dacă până acum textul prevedea posibilitatea unui vot consultativ al parlamentarilor asupra acordului final, care va fi semnat cu Bruxelles-ul, fără posibilitatea de a se opune rezultatului negocierilor, noul text îi acordă preşedintelui forului legislativ puterea de a decide dacă parlamentul poate propune amendamente.

În urma acestui anunţ făcut de ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, una dintre deputatele conservatoare, Nicky Morgan, a anunţat pe Twitter că va susţine amendamentul prezentat de executivul britanic.

Un alt amendament, adoptat luni de Camera Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic), propune un drept de veto asupra acordului final cu privire la Brexit, în curs de negociere între Londra şi Bruxelles.

Amendamentul, prezentat de lordul Hailsham, a fost adoptat cu 354 de voturi faţă de 235 contra, împotriva voinţei guvernului.

Citește și : Reacţia premierului britanic la situaţia copiilor de migranţi din SUA: ‘Profund şocantă’

Şefa executivului britanic reuşise săptămâna trecută să anuleze protestul deputaţilor eurofili din partidul său, promiţându-le un amendament de compromis. Duminică, Theresa May a replicat că a auzit preocupările parlamentului, dar că acesta nu poate pretinde “să lege mâinile guvernului în negocieri” şi “nici să se împotrivească voinţei poporului britanic de a părăsi UE”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.