Brexit: Marea Britanie nu poate fi intimidată, afirmă Dominic Raab

Publicat:

Marea Britanie nu poate fi intimidată, a insistat luni ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, la congresul Partidului Conservator britanic, unde membri ai executivului condus de Theresa May au acuzat Uniunea Europeană pentru atitudinea inflexibilă ce a dus la impasul din negocierile privind Brexitul, potrivit Agerpres.

Premierul Theresa May a fost ‘constructivă şi respectuoasă’ în susţinerea recentelor propuneri din planul de la Chequers, dar ‘am primit în schimb ironii de la lideri importanţi’ europeni, a spus Raab, citat de agenţia Reuters, el cerându-le oficialilor europeni să trateze cu seriozitate aceste negocieri, altfel ‘nu este de neimaginat’ ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord.


Citește și : Turcia: Fratele lui Fethullah Gülen, condamnat la peste 10 de ani închisoare pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă armată’

Şi alţi membri ai cabinetului au sugerat în discursurile lor că, decât un acord prost, este de preferat un Brexit fără niciun acord, dacă nu se ajunge la o înţelegere în cele două chestiuni majore în divergenţă, respectiv viitoarele relaţii economice şi situaţia frontierei nord-irlandeze, referitor la cea din urmă Dominic Raab acuzându-i pe europeni că o privesc dintr-un ‘turn de fildeş’.

‘Este de neimaginat ca acest guvern, sau oricare alt guvern britanic, să poată fi intimidat cu ameninţarea unui fel de embargou economic, pentru a semna un acord dezechilibrat împotriva intereselor ţării noastre’, a punctat negociatorul-şef britanic, într-un climat inflamat de reacţiile vehemente ale unor oficiali europeni faţă de discursul din ziua precedentă al ministrului britanic de externe, Jeremy Hunt, care a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică.

În pofida divergenţelor interne legată de modelul de Brexit pe care-l doresc conservatorii britanici, un ‘hard Brexit’ sau un ‘soft Brexit’, miniştrii care au vorbit la congres şi-au axat mesajele pe nevoia de unitate şi şi-au îndreptat acuzaţiile mai degrabă către UE decât înspre acţiunile premierului Theresa May, pe care unii conservatori eurosceptici o acuză că prin concesiile făcute blocului comunitar se îndreaptă către un ‘Brexit doar cu numele’, menţionează agenţia Reuters.

Totuşi, unii miniştri au adoptat un ton mai temperat, cum a fost ministrul Finanţelor, Philip Hammond, care a avertizat că un Brexit fără niciun acord va implica mari pierderi economice, atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru UE.

Congresul Partidului Conservator britanic, desfăşurat la Birmingham, se va încheia marţi cu discursul premierului Theresa May.

În ultima ei intervenţie, după summitul european din 20-21 septembrie, la care liderii UE i-au respins propunerile cuprinse în planul de la Chequers, ea a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze.

Citește și : Ministrul libanez de externe: Israelul încearcă ”să justifice o altă agresiune” cu acuzaţii false referitoare la rachete

UE insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Planul de la Chequers propune ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii) după ieşirea oficială din blocul comunitar, la 29 martie 2019, aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.