X

Brexit. Michel Barnier are în vedere o posibilă perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, s-a referit la o posibilă perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020 pentru a menţine relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, potrivit unui interviu publicat luni de cotidianul francez Les Echos, transmite AFP, conform agerpres.

“În stadiul actual, nu am mandat pentru a negocia asupra acestui punct (o perioadă de tranziţie). Dacă ajungem însă la un acord privind o retragere ordonată a Marii Britanii, o asemenea perioadă, scurtă şi încadrată, este posibilă”, a declarat Michel Barnier pentru mai multe jurnale europene.

“Ar fi logic să acopere perioada financiară în curs, deci până în 2020. Ne-ar lăsa puţin mai mult timp pentru a pregăti viitoarea relaţie”, a adăugat el, potrivit afirmaţiilor publicate pe site-ul lesechos.fr.

Vezi şi: Imagini ŞOCANTE. Un bărbat aruncă cu sânge rece o femeie pe şinele de cale ferată – VIDEO

În discursul său de la Florenţa (Italia), la 22 septembrie, premierul britanic, Theresa May, a propus o perioadă de tranziţie de doi ani după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În această perioadă, relaţiile ar fi menţinute, în timp ce Marea Britanie trebuie să părăsească UE la 29 martie 2019.

“O asemenea perioadă ar fi posibilă numai cu condiţia să fie încadrată de menţinerea întregii arhitecturi de reglementare şi supervizare europene, inclusiv sub aspectul jurisdicţiei. Ar fi menţinerea statu-quo economic şi a tuturor obligaţiilor Marii Britanii”, a insistat Michel Barnier.

În cursul unui summit desfăşurat la Bruxelles săptămâna trecută, liderii UE au ajuns la o înţelegere pentru a începe să pregătească între ei negocierile asupra viitoarei relaţii cu Londra. Ei subliniat, totuşi, absenţa unor “progrese suficiente” în discuţiile pentru Brexit.

Tags: brexitbruxelleslondramarea britanieMichel BarnierTheresa Mayuniunea europeana
Categorii: Diaspora