Brexit: Ministrul-şef al Gibraltarului evocă un acord cu Spania

Publicat:

Gibraltarul a depus eforturi ”dure” împreună cu Spania să ajungă la un acord asupra viitorului său după Brexit, iar aceste eforturi au dat rezultate, a declarat vineri ministrul-şef al micii enclave britanice Fabian Picardo, relatează Reuters, scrie News.ro .

”Am lucrat foarte dur şi am ajuns la un acord cu colegii noştri spanioli cu privire la locul Gibraltarului în procesul retragerii (…). În deplină bună credinţă, am lucrat împreună şi am obţinut rezultate”, a declarat el la BBC.


Citește și : Incident neobișnuit într-un avion: Mai mulți parlamentari moldoveni au imobilizat un individ ce voia să deschidă ușa, în zbor

”Dacă (acordul retragerii) este redeschis pe tema Gibraltarului pentru o simplă virgulă sau un simplu punct, el riscă să fie redeschis cu privire la orice altă problemă”, a avertizat Fabian Picardo.

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a afirmat joi, în urma unei convorbiri cu premierul britanic Theresa May, că Spania îşi va opne votul de ”veto” Brexitului, dacă nu va obţine câştig de cauză în problema Gibrraltarului.

În opinia lui Fabian Picardo, Madridul nu mai are, astfel, de ce să agite ameninţarea unui ”veto” – de altfel simbolic.

Pedro Sanchez reclamă ca în acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din UE, dar şi în ”declaraţia politică” referitoare la ”relaţiile viitoare” între Londra şi Bruxelles – pe care liderii europeni urmează să le adopte duminică – să figureze menţiunea că viitorul statut al Gibraltarului este necesar să fie negociat în mod direct între britanici şi spanioli – şi nu europeni.

Această idee nu-i seduce deloc pe partenerii săi europeni, care-l suspectează pe şeful Guvenului spaniol de o manevră politică menită să-i consolideze autoritatea politică înaintea alegerilor regionale prevăzute în decembrie în Analuzia.

Citește și : Finlanda și-a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite

În realitate – Spania nu dispune de un drept de veto – Articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat membru prevede că acordul retragerii trebuie să fie aprobat nu cu unanimitate, ci cu cu o majoritate calificată a statelor membre.

Liderii europeni doresc, însă, să continue să prezinte un front unit în faţa Londrei, aşa cum au făcut-o de la începutul negocierilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.