X

Brexit: Orice prelungire a perioadei de tranziţie trebuie să fie scurtă şi însoţită de o ”uşă de ieşire”, afirmă Raab

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul Dominic Raab s-a declarat deschis, duminică, unei eventuale prelungiri a perioadei de tranziţie după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cu condiţia ca ea să fie scurtă şi să fie însoţită de o ”uşă de ieşire”, relatează AFP, potrivit News.ro .

Această prelungire a perioadei tranziţiei, în prezent prevăzută să dureze până la sfârşitul lui 2020, ar oferi mai mult timp Londrei şi Bruxellesului să-şi negocieze viitoarea relaţie comercială, menţinând totodată deschisă frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, un stat membru UE, după Brexit, principala piedică în negocierea divorţului.

Citește și : Cazul Khashoggi: 25 de martori au fost convocaţi de procurori (presa turcă)

”Dacă trebuie să existe o pasarelă, îmi ţin mintea deschisă în privinţa posibilităţii de a recurge la o prelungire scurtă a perioadei de tranziţie. Să spunem trei luni”, a declarat Raab la BBC.

”Ar fi ciudat să ne trezim pe această pasarelă temporară fără o uşă de ieşire. Ea ar putea să fie limitată în timp, ar putea să existe alt mecanism”, a precizat el.

Raab s-a declarat totodată ”încrezător” în faptul că se va ajunge la un acord cu privire la divorţ cu UE. Oricum, acesta ar urma să fie încheiat ”până la sfârşitul lui noiembrie”, în opinia sa, pentru a avea suficient timp să fie examinat în Parlament.

Ideea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit a fost evocată în cursul negocierilor între Bruxelles şi Londra săptămâna aceasta, cu scopul de a slăbi tensiunile în centrul cărora se află problema frontierei irlandeze.

Premierul Theersa May a evocat joi posibilitatea unei prelungiri ”cu câteva luni” a acestei perioade de tranziţie post-Brexit, devenind astfel ţinta furiei ”Brexiters”, susţinătorii britanici ai unei rupturi clare şi rapide cu UE.

Potrivit ziarelor britanice de duminică, deputaţi conservatori s-ar pregăti, de altfel, să-i conteste leadershipul săptămâna viitoare.

În opinia lui Dominic Raab, orice prelungire a tranziţiei va fi ”o alternativă” la ”plasa de siguranţă” (“backstop”) cerută de UE în vederea evitării reintroducerii unei frontiere fizice pe insula irlandeză, a scris el în The Sunday Telegraph.

Această soluţie, respinsă de către Londra, prevede o rămânere a Irlandei de Nord în Uniunea Vamală şi piaţa unică, în cazul în care nu se găseşte altă soluţie.

Citește și : SUA se retrag din INF: Kremlinul anunţă că vrea răspunsuri de la Washington

În contextul în care negocierile acordului de divorţ întârzie să se încheie, ministrul francez însărcinat cu Afaceri Europene Nathalie Loiseau a subliniat că mingea este ”în terenul Londrei”.

”Este necesar să primim răspunsuri definitive sau cel puţin nu măsuri temporare care să dispară, iar noi să nu ştim ce să facem după aceea”, a declarat ea la BBC.

Sâmbătă, aproape 700.000 de persoane au manifestat la Londra, cerând un referendum asupra acordului final al Brexitului, potrivit unui ultim bilanţ anunţat de către organizatori.

Tags: brexitDominic Raabirlanda de nordRepublica Irlandatranzitieuniunea europeana
Categorii: Diaspora