X

Brexit: Partidul Democratic Unionist nord-irlandez este un un aliat esenţial al premierului britanic Theresa May

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP) este un aliat-cheie al premierului britanic Theresa May, poziţie de care această formaţiune politică profită pentru a refuza orice soluţie care ar oferi un statut special Irlandei de Nord după Brexit, comentează joi AFP, potrivit Agerpres.

DUP a avertizat-o pe Theresa May că o va priva de sprijinul său dacă acceptă soluţia susţinută de Uniunea Europeană.

Citește și : Criminalul Viktoriei Marinova şi-a recunsocut fapta! ‘Era beat şi foarte drogat’

În mod concret, această opţiune ar consta în acordarea provinciei britanice a unui statut diferit faţă de restul Regatului Unit prin menţinerea acesteia în cadrul uniunii vamale, ceea ce ar implica controale administrative ale mărfurilor între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, o perspectivă inacceptabilă pentru DUP.

“Integritatea economică şi constituţională a Regatului Unit nu va fi compromisă în niciun fel”, a declarat lidera DUP, Arlene Foster.

Cei 10 deputaţi ai DUP au devenit forţa de rezervă indispensabilă pentru ca Theresa May să continue să guverneze, un sprijin acordat în schimbul unei prime extinderi a bugetului de 1,1 miliarde de euro pentru Irlanda de Nord. Această alianţă a fost primită cu rezerve chiar în rândul conservatorilor, îngrijoraţi de faptul că poziţiile radicale ale DUP le afectează imaginea.

Creat în 1971 – în plin conflict nord-irlandez – de către predicatorul fundamentalist Ian Paisley, DUP se opune în mod constant avortului, care este interzis în Irlanda de Nord, cu excepţia cazului în care sarcina pune în pericol viaţa mamei, şi căsătoriei gay, autorizată în toate celelalte entităţi ale Regatului Unit.

“În Grădina Edenului erau Adam şi Eva, nu Adam şi Steve”, declara în 2013 unul dintre deputaţii DUP, David Simpson, în Camera Comunelor.

După ce a devenit primul partid în Irlanda de Nord, DUP a pierdut teren la ultimele alegeri regionale, în favoarea naţionaliştilor Sinn Féin. DUP şi-a moderat radicalismul său anticatolic guvernând la nivel local cu naţionaliştii, în conformitate cu Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de conflicte sângeroase între comunităţile catolică şi protestantă, naţionalistă şi unionistă.

Citește și : Israelul a distrus un tunel din Fâşia Gaza construit de gruparea palestiniană Hamas

Dar acest guvern s-a destrămat în ianuarie 2017 pe fondul acuzaţiilor împotriva lui Arlene Foster referitoare la gestionarea unui program de subvenţionare a energiei din surse regenerabile.

Tags: aliatbrexitDUPirlanda de nordTheresa Mayuniunea europeana
Categorii: Diaspora