X

Brexit: Reuniune privată Johnson-Varadkar

Premierul britanic, Boris Johnson, se întâlnește, joi, cu omologul său irlandez, Leo Varadkar, în cadrul unei reuniuni private, în încercarea de a negocia un compromis final pentru procesul Brexit, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

Premierii celor două state se întâlnesc în zona de nord-vest a Marii Britanii, joi, în încercarea de a obține un consens asupra viitorului Irlandei de Nord în urma procesului Brexit, după ce negocierile de la Bruxelles au ajuns în impas.

Citește și : UE transmite Londrei că trebuie să facă mai multe concesii pentru un acord Brexit în ultimul moment

Cei doi șefi ai Executivelor Marii Britanii, respectiv Irlandei, au optat pentru un spațiu neutru ambelor părți implicate, pentru negocierea definitorie pentru deciziile privind procesul Brexit, la scurt timp înaintea summitului UE din 17-18 octombrie.

Autoritățile de la Londra au interzis presei participarea la întâlnirea bilaterală dintre cei doi premieri și au menținut secretă locația exactă în care aceasta va avea loc.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a afirmat marți că este de părere că va fi foarte dificil să se ajungă la un acord Brexit înainte de summitul UE din 17-18 octombrie, în cadrul căruia liderii europeni urmează să discute despre ieșirea Marii Britanii din Blocul Comunitar. Uniunea Europeană a reacţionat cu reticenţă la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra şi a anunţat că le va analiza în profunzime.

Citește și : Trump califică drept ‘patetică’ declarația lui Biden privind destituirea președintelui SUA

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Tags: Boris Johnsonbrexitbruxellesmarea britanieTheresa MayUEVaradkar
Categorii: Diaspora