X

Brexit-ul îi împiedică pe deputaţii britanici să-şi ia vacanţă

Deputaţii britanici vor fi privaţi de vacanţă în februarie pentru a adopta legislaţia necesară punerii în aplicare a Brexit-ului, programat să intre în vigoare la 29 martie, a declarat joi un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May, relatează Reuters, potrivit agerpres.

“Suntem hotărâţi să avem totul în vigoare pentru a putea pleca din UE pe 29 martie în acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Faptul că pauza (parlamentară) nu va avea loc şi că deputaţii vor fi la datorie arată că luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura că 29 martie va fi data ieşirii noastre” din UE, a spus el.

Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

Premierul britanic Theresa May se va întâlni joi după-amiază cu grupul de parlamentari care susţin o alternativă la planul de Brexit, a adăugat purtătorul de cuvânt al acesteia.

În afară de întâlnirea premierului May cu cei care susţin aşa-numitul nou plan ”Malthouse Compromise” (Compromisul Malthouse), oficiali britanici se vor întâlni cu reprezentanţi ai sindicatelor, a menţionat purtătorul de cuvânt, subliniind că guvernul doreşte modificări ale acordului pentru Brexit cu Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

Marea Britanie va avea nevoie de câteva zile să formuleze propuneri pe care să le prezinte Uniunii Europene în încercarea de a soluţiona problema frontierei irlandeze după Brexit, a declarat de asemenea joi, pentru BBC, ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt.

”Cred că există potenţial în toate aspectele care au fost discutate. Dar trebuie să punem toate acestea împreună, să ne asigurăm că îndeplinesc preocupările pe care UE le-a exprimat şi apoi cred că vom avea o discuţie adecvată”, a menţionat şeful diplomaţiei britanice.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

În şedinţa desfăşurată marţi la Londra în Camera Comunelor, deputaţii britanici au respins amendamentele avansate de opoziţia laburistă şi de adversari ai Brexitului din Partidul Conservator, prin care aceştia au încercat să transfere de la guvern către parlament deciziile privind continuarea procesului de ieşire din UE. A fost de asemenea respins şi amendamentul care admitea un Brexit fără acord, dar a fost aprobat cel prin care se cer concesii Bruxelles-ului în privinţa clauzei de ”backstop”, care să fie înlocuită, conform amendamentului aprobat, cu ”aranjamente alternative”. Theresa May a primit astfel un mandat de a redeschide negocierile cu Bruxelles-ul, ceea ce însă liderii europeni refuză.

Premierul Theresa May a acceptat anul trecut mecanismul de ”backstop” (plasă de siguranţă) pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord va fi aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor pe 15 ianuarie.

Tags: backstopbrexitCamera ComunelorCompromisul MalthousedeputatiJeremy Huntmarea britaniePartidul ConservatorTheresa Mayvacanta
Categorii: Diaspora