X

Brexitul nu va afecta cooperarea europeană de securitate, asigură directorii a trei servicii de informaţii

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va afecta cooperarea în materie de securitate cu aliaţii săi din NATO Franţa şi Germania, dată fiind intensificarea ameninţărilor externe la adresa stabilităţii continentului, au afirmat vineri şefii serviciilor de securitate externă din cele trei ţări, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Serviciul de informaţii secrete (SIS, cunoscut şi ca MI6) din Marea Britanie, Direcţia generală de securitate externă (DGSE) din Franţa şi Serviciul federal de informaţii externe (BND, Bundesnachrichtendienst) din Germania “vor rămâne aliaţi apropiaţi pentru a proteja împreună Europa de ameninţări cum sunt islamismul, terorismul, crima organizată sau atacurile informatice”, s-au angajat şefii celor trei agenţii într-un rar comunicat comun difuzat după o întâlnire în marja Conferinţei de securitate de la Munchen.

Citește și : Trump în dificultate! Un fost guvernator intră în cursa republicană pentru preşedinţia SUA

“Acest lucru rămâne valabil şi în vederea Brexitului”, se menţionează în comunicat.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie, dar parlamentul de la Londra a respins luna trecută acordul de retragere încheiat de negociatorii britanici şi ai Uniunii, ceea ce a creat posibilitatea unei ieşiri “dezordonate”, fără acord, cu potenţialul de a afecta relaţiile comerciale şi în alte planuri, aminteşte Reuters.

Londra şi Bruxelles s-au angajat ca după Brexit să-şi continue cooperarea în materie de securitate prin instituţii ca Europol şi Eurojust, deşi “cooperarea operaţională” propusă între poliţie şi sistemele judiciare rămâne vagă, iar oficiali britanici au avertizat că o ieşire fără acord ar fi un pas înapoi pentru cooperarea în sfera securităţii.

“Relaţiile noastre de securitate cu colegii europeni sunt necondiţionate (…) Avem nevoie unii de ceilalţi şi acest lucru nu se va schimba”, a declarat pentru Reuters Alex Younger, directorul MI6. “Relaţia dintre noi şi partenerii noştri europeni este mai apropiată decât a fost vreodată în cei 30 de ani de când sunt ofiţer de informaţii. Brexitul nu modifică în mod fundamental aceste relaţii”, a asigurat Younger.

Potrivit lui Bernard Emie, directorul general al DGSE, Europa se confruntă cu ameninţări fără precedent, iar cei trei aliaţi trebuie să-şi consolideze cooperarea în pofida mediului politic incert.

“Continentul european se află sub ameninţarea crescândă a interferenţelor şi agresiunii străine. Acestor provocări nu li se poate răspunde doar la nivel naţional, ci este necesar un răspuns puternic şi coordonat, mai ales din partea celor trei servicii ale noastre”, a menţionat Emie, citat de Reuters.

Citește și : India ameninţă Pakistanul cu o ripostă „devastatoare” după atentatul din Kashmir indian

Tags: DGSEfrantagermaniamarea britanieNATOSISuniunea europeana
Categorii: Diaspora