X

Un britanic a fost arestat pentru că trimitea scrisori de incitare la violenţă împotriva musulmanilor

Poliţia antiteroristă britanică a arestat un bărbat suspectat că a trimis scrisori intitulate “Ziua ‘Pedepsiţi un Musulman’ ” în care făcea apel la comiterea de acte violente, relatează miercuri agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Bărbatul în vârstă de 35 de ani, din Lincoln (nord-estul Angliei), al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost reţinut marţi. El este bănuit că a trimis, pe lângă scrisorile de ameninţare, şi o substanţă pretins toxică.

Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Scrisorile “au urmărit să creeze teamă şi indignare în rândul comunităţilor noastre musulmane şi au încercat să ne divizeze, dar comunităţile noastre au dovedit că sunt puternice în faţa urii şi se susţin”, a subliniat într-un comunicat şeful unităţii antitero a poliţiei din nord-estul Angliei, Martin Snowden.

Mesajele în care ziua de 3 aprilie era desemnată drept “Ziua ‘Pedepsiţi un Musulman’ ” au început să ajungă la destinatari în martie. Au primit astfel de scrisori, între alţii, patru membri ai parlamentului cu origini sud-asiatice. Potrivit media, zeci de mii de oameni au reacţionat pe reţelele de socializare exprimându-şi sprijinul faţă de musulmani cu sloganuri ca #LoveAMuslimDay (Ziua Iubeşte un Musulman) şi #WeStandTogether (Rămânem Împreună).

În cele din urmă, ziua de 3 aprilie a trecut fără să se înregistreze nicio intensificare a violenţei antimusulmane.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

Dar, în general, statisticile oficiale arată că infracţiunile motivate de ură s-au înmulţit în Marea Britanie în perioada 2016-2017, fiind evocaţi ca factori semnificativi în acest sens votul din iunie 2016 în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, obiectivul de a limita imigraţia avut în vedere de unii susţinători ai Brexitului şi seria de atacuri ale extremiştilor islamişti din prima jumătate a lui 2017.

În februarie, comandantul poliţiei antiteroriste a Marii Britanii a atenţionat că ţara se confruntă cu o nouă şi importantă ameninţare sub forma terorismului de extremă dreapta, aminteşte Reuters.

Marţi, un bărbat acuzat că face parte dintr-o grupare de extremă dreapta a recunoscut în faţa justiţiei londoneze că a cumpărat o macetă cu intenţia de a ucide o deputată laburistă.

Tags: Lincolnmarea britaniemusulmaniscrisoriuniunea europeana
Categorii: Diaspora