Britanicii ar putea plăti garanție pentru peturi, sticle și doze

Publicat:

Consumatorii britanici ar putea fi obligaţi să plătească o garanţie pentru sticle şi doze pe care să o primească înapoi după ce le returnează pentru reciclare, potrivit unui plan al guvernului de a combate poluarea cu plastic, relatează miercuri Press Association, potrivit agerpres.

Ministrul mediului Michael Gove a confirmat că mai multe ministere vor propune o aşa-numită “deposit return scheme” (schemă de returnare a garanţiei) pentru recipientele de băut de unică folosinţă precum cele din plastic şi sticlă sau dozele de aluminiu pentru consultare publică.


Citește și: Două avioane de pasageri s-au ciocnit pe cel mai mare aeroport din Israel – FOTO/VIDEO

Demersul îşi propune să stimuleze reciclarea şi să reducă cantitatea de deşeuri şi intervine în contextul preocupărilor tot mai mari privind chestiunea deşeurilor din plastic de unică folosinţă care ajung să polueze oceanul şi zonele din mediul rural.

Consumatorii britanici folosesc circa 13 miliarde de sticle de băut din plastic anual, iar din acestea circa trei miliarde sunt incinerate, ajung în gropi de gunoi sau devin deşeuri aruncate în zonele din mediul rural şi în mări, susţin oficiali britanici.

Unele ţări au deja scheme de returnare a garanţiei în baza cărora percep o garanţie pentru recipientele de băut care oscilează între 8 pence (0,09 euro) în Suedia şi 22 pence (0,25 euro) în Germania, care este recuperată atunci când sticla goală este returnată.

Consultarea ar urma să stabilească cum o astfel de schemă ar putea funcţiona în Anglia, alături de alte măsuri pentru creşterea ratelor de reciclare, care au stagnat în ultimii ani.

Citește și: Șeful Pentagonului știe care este scopul rușilor: ‘Vor să spargă unitatea NATO’

Printre opţiunile studiate pentru schemă se află plata unor sume pentru returnarea sticlelor şi dozelor fără plata unei garanţii, prin intermediul unor automate în care consumatorii introduc recipientele şi primesc monede în schimb.

“Putem fi siguri că plasticul provoacă haos în mediul nostru marin – provocând moartea delfinilor, sufocând ţestoasele şi degradând cele mai preţioase habitate ale noastre. Este absolut vital să acţionăm acum să răspundem acestei ameninţări şi să reducem numărul de milioane de sticle de plastic care rămân nereciclate”, a declarat Michael Gove.

“Am interzis deja particulele din plastic foarte mici şi am redus utilizarea pungilor din plastic şi acum vrem să acţionăm în privinţa sticlelor din plastic pentru a contribui la curăţarea oceanelor”, a adăugat el.

Citește și: Care este starea de sănătate a lui Sergei Skripal? O rudă apropiată spune ce șanse de supraviețuire mai sunt

Guvernul susţine că va reţine în urma consultării opţiunile care demonstrează că prezintă beneficii clare, sunt puţin vulnerabile la fraude şi costurile pentru afaceri, consumatori şi contribuabili sunt “rezonabile”.

Un sondaj privind compania de reciclare şi colectare a deşeurilor Suez a descoperit că 74% dintre oameni cel mai probabil ar returna peturile sau dozele de băut dacă ar trebui să plătească o garanţie de 10 pence (0,11 euro) pe care să o recupereze apoi după returnarea lor pentru reciclare.

Suez a cerut o schemă de returnare a garanţiei care să vizeze doar peturile şi dozele de aluminiu mai mici de 700 ml, precum băuturile uşoare şi sticlele de apă care se consumă din mers.

După anunţul lui Michael Gove, directorul pentru colectarea deşeurilor din cadrul Campaniei pentru protejarea Angliei rurale (Campaign to Protect Rural England, CPRE), Samantha Harding, a spus că decizia este una “strălucită şi semnificativă”.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru rușii care au fabricat explozibili în Franța

“Sunt încântată că am ajuns să vedem în cele din urmă multele beneficii pe care o astfel de schemă le va aduce Angliei, printre care şi absenţa acestor recipiente urâte în mediul rural”, a spus ea.

Elena Polisano, militantă pentru protejarea oceanelor la Greenpeace UK, a declarat că este “pozitiv” că propunerile guvernului includ şi peturile şi recipientele de sticlă sau metal.

“Dacă sistemul este la nivelul întregii Marii Britanii, aplicabil tuturor recipientelor de toate mărimile oriunde ar fi vândute, va fi o soluţie foarte importantă la problema plasticului. Guvernul trebuie de asemenea să fie foarte atent să evite o schemă voluntară care să li se aplice numai anumitor retaileri.”

“Atât publicul cât şi afacerile sunt în favoarea unei scheme puternice de returnare a deşeurilor, care este o cale testată de a creşte ratele de reciclare”, a spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.