X

Britanicii văd o singură soluție la conflictul israeliano-palestinian: `Singura soluție` e varianta cu două state

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a subliniat că “singura soluţie viabilă” în conflictul între Israel şi palestinieni este “soluţia cu două state”, care implică crearea unui stat palestinian independent, relatează AFP. 

Într-un text publicat duminică în ziarul The Telegraph, Johnson a reamintit poziţia Londrei cu privire la problema israeliano-palestiniană, cu ocazia centenarului Declaraţiei Balfour.

În scrisoarea sa publicată la 2 noiembrie 1917, lordul Balfour, ministru de externe la acea vreme, lansase un apel la “crearea în Palestina a unui cămin naţional pentru poporul evreu”. Această iniţiativă a Londrei a constituit o etapă importantă în procesul care a condus în 1948 la proclamarea independenţei statului Israel.

“Nu am nicio îndoială că singura soluţie viabilă a conflictului este similară cu cea pusă iniţial pe hârtie de un alt britanic, Lordul Peel, în raportul Comisiei Regale cu privire la Palestina din 1937, adică viziunea a două state pentru două popoare “, scrie Johnson în articolul său.

Această evocare a poziţiei britanice intervine înainte de sosirea premierului israelian Benjamin Netanyahu la Londra pentru celebrarea aniversării a 100 de ani a Declaraţiei Balfour la 2 noiembrie.

Johnson a subliniat cu această ocazie “scopul moral incontestabil” al Declaraţiei Balfour” de a “da unui popor persecutat un cămin sigur”. Dar el a estimat că dispoziţia din document care cerea protejarea intereselor comunităţilor existente în Palestina istorică “nu a fost pe deplin realizată”.

Poziţia Marii Britanii este cea a “două state independente şi suverane” cu Ierusalimul drept “capitală împărţită”, a subliniat Johnson.

“Frontierele ar trebui să se bazeze pe liniile (armistiţiului) aşa cum erau la 4 iunie 1967 – înainte de Războiul de şase zile – cu schimburi echitabile de teren, pentru a reflecta interesele naţionale, de securitate şi religioase ale popoarelor israelian şi palestinian”, a detaliat şeful Foreign Office.

O astfel de reglementare ar trebui să includă măsuri pentru securitatea Israelului, a adăugat Johnson. Referitor la palestinieni, aceasta trebuie “să le respecte suveranitatea, să asigure libertatea de mişcare şi să demonstreze că ocupaţia s-a terminat”, a spus el.

Tags: Boris JohnsonDeclaratia BalfourisraelLordul PeelPalestina
Categorii: Știrile zilei