X

Broaștele de trestie otrăvesc populația de crocodili din Australia. Oamenii de știință au venit cu o soluție ingenioasă

Broaștele de trestie otrăvesc populația de crocodili din Australia. Oamenii de știință au venit cu o soluție ingenioasă

Broaștele de trestie pot părea o gustare gustoasă pentru crocodili, dar au obiceiul de a-și otrăvi prădătorii, relatează Euronews.com.

Importați din America de Sud în anii 1930, acești dăunători au lăsat un șir de victime printre animalele indigene din Australia – inclusiv șopârle goanna, șerpi și crocodili de apă dulce, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Dar oamenii de știință și pădurarii indigeni au găsit o modalitate inteligentă de a-i face pe crocodili să se gândească de două ori înainte de a ataca o broască de trestie.

Prin injectarea în cadavrele de broaște a unei substanțe chimice care îmbolnăvește crocodilii și prin lăsarea cadavrelor ca momeală, aceștia sunt antrenați să evite să mănânce animalele în viitor.

„Momeala noastră a prevenit complet decesele în zonele în care sosiseră broaștele de trestie și a redus decesele cu 95 % în zonele în care broaștele erau prezente de câțiva ani”, spune Dr. Georgia Ward-Fear de la Universitatea Macquarie, autorul principal al noului studiu.

De ce este important să fie salvați crocodilii de apă dulce?

Înfricoșători pentru unii, crocodilii de apă dulce joacă un rol vital în mediul lor.

„Pierderea crocodililor de apă dulce în favoarea broaștelor de trestie va însemna că animalele care se hrănesc de pe fundul râurilor noastre vor mânca toate momelile, cum ar fi judembah (un crevete mare de apă dulce) și lardy (dorada osoasă, un pește de estuar)”, explică coordonatorul pădurarilor Paul Bin Busu.

Pierderea crocodililor de apă dulce (Crocodylus johnstoni) nu numai că perturbă echilibrul ecosistemelor locale, dar este și un animal important din punct de vedere cultural, care face parte din poveștile proprietarilor tradiționali din regiune.

Cum a instalat echipa momelile pentru broaște?

Oamenii de știință de la Universitatea Macquarie din Sydney au colaborat cu grănicerii indigeni Bunuba și cu Departamentul de Biodiversitate, Conservare și Atracții (DBCA) din Australia de Vest pentru a testa o soluție ingenioasă.

Perioada octombrie-mai este sezonul uscat în nordul tropical al țării. Sistemele fluviale se reduc la o serie de bălți izolate, care adăpostesc mult mai puțini creveți, pești și amfibieni pe care crocodilii de apă dulce îi mănâncă în mod normal.

„Aceștia ajung să se adune în număr mare, cu foarte puțină hrană, iar broaștele încep să folosească aceste corpuri de apă pentru rehidratare, cele două intră în contact și asistăm la un număr mare de decese ale crocodililor în decurs de câteva luni.”

Între 2019 și 2022, Bunuba și DBCA au colectat sute de broaște de trestie, au îndepărtat părțile otrăvitoare și au injectat cadavrele cu o substanță chimică care provoacă greață suficient de mult pentru a îmbolnăvi temporar crocodilii.

Utilizând canoe, pădurarii au lăsat peste 2.000 de broaște de trestie dezmembrate pe malurile râurilor din patru sisteme de defileuri mari din regiunea Kimberley de nord-vest.

În cadrul experimentului de „aversiune condiționată față de gust”, aceștia au depus, de asemenea, momeli de control din carne de pui fără aditivi care să provoace greață și au monitorizat reacțiile crocodililor.

Un câștig pentru ecologia comportamentală

„În primele trei zile am observat că crocodilii luau broaștele de trestie, apoi plecau”, își amintește Bin Bisu.

„Apoi am observat că miroseau broasca de trestie înainte de a mânca, iar în ultima zi am observat că mâncau mai ales bucațile de pui”.

Folosind observații nocturne și camere de luat vederi pentru a monitoriza numărul de crocodili și broaște, echipa a constatat că zonele în care au avut loc aceste teste au avut rate de mortalitate a crocodililor mult reduse în comparație cu locurile de control neamorsate.

„Acestea sunt rezultate cu adevărat interesante care oferă administratorilor de terenuri instrumente pe care să le folosească înainte de invazie”, spune Sara McAllister de la DBCA.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Împreună am demonstrat că colaborările dintre mediul academic, rangerii indigeni și agențiile de gestionare a terenurilor pot fi foarte eficiente pentru știința conservării”, adaugă ea.

Autorul principal, profesorul Rick Shine, spune că studiul arată utilizarea cu succes a aversiunii condiționate la gust ca tehnică de ecologie comportamentală.

„Într-o perioadă în care globalizarea a crescut masiv răspândirea speciilor invazive, ecologia comportamentală poate proteja ecosistemele vulnerabile”, conchide el.

Tags: Broaștecrocodilitrestie
Diverse