‘Brokerul Vaticanului’, Gianluigi Torzi, a fost arestat în Dubai

Publicat:

‘Brokerul Vaticanului‘, Gianluigi Torzi, a fost arestat în Dubai

Gianluigi Torzi, cunoscut drept “brokerul Vaticanului”, care este condamnat la 6 ani de închisoare de justiția Sfântului Scaun pentru gestionarea fondurilor Secretariatului de Stat și vânzarea unei clădiri de lux de pe Sloan Avenue din Londra, a fost arestat în Dubai, scrie CORRIERE DELLA SERA, potrivit stiripesurse.ro.

Din primele informații, Torzi a fost reținut în ultimele ore de “dispozitive” ale poliției din Emiratele Arabe Unite și nu este clar dacă este pus în aplicare un mandat internațional de arestare emis de Italia. Știrea circula fără confirmare încă de miercuri seară. Procedura din Emirate prevede ca persoana arestată să rămână în posesia telefonului, pentru a efectua câteva apeluri.


Tribunalul Vaticanului l-a condamnat pe Gianluigi Torzi în 2023 pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată, șantaj și spălare de bani, în timp ce l-a achitat pentru infracțiunea de delapidare, deoarece fapta nu există, în raport cu ipoteza supraestimării prețului de vânzare a imobilului londonez.

‘Brokerul Vaticanului‘, Gianluigi Torzi, a fost arestat în Dubai

Bărbatul, în vârstă de 44 de ani din Molise, se află în centrul anchetelor și proceselor procurorilor din Roma și Milano. Poliția Economică și Financiară din Roma ar fi reconstituit modul în care o parte din cele 15 milioane de euro transferate către două dintre companiile britanice ale lui Torzi pentru tranzacția imobiliară, au fost folosite pentru achiziționarea de acțiuni ale unor companii listate la Bursă, în valoare de 4,5 milioane de euro.

La Milano, bărbatul de 44 de ani este acuzat de manipulare a pieței, false comunicații sociale, obstrucționarea supravegherii CONSOB și corupție între persoane private. El a fost trimis în judecată împreună cu managerii Giacomo Garbuglia, Giuseppe Roveda, Giancarlo Andreella și Fabrizio Rizzo pentru cazul celor 35 de milioane de euro de acțiuni la Aedes SIIQ, o celebră companie imobiliară milaneză, care au dispărut în neant, după o serie de tranzacții financiare.

Citeşte şi: Preţul petrolului sare în aer – Stiripesurse.md

Cazul a apărut în aprilie 2017, când Aedes și societatea-mamă Augusto au emis două obligațiuni în valoare totală de 25 de milioane de euro, subscrise de o companie londoneză deținută de Torzi (BIS și, apoi, Odikon Services) și garantate cu 90.206.186 de acțiuni ale companiei imobiliare (15,5% din acțiuni) pentru o valoare de 35 milioane de euro.

Ar fi trebuit să rămână “înghețați” într-un cont curent până la scadența împrumutului. Procurorul adjunct de la Procuratura din Milano, Stefano Civardi, a reconstituit modul în care acțiunile “nu au tranzitat niciodată” prin acel cont și ar fi fost negociate și, în cele din urmă, vândute, răspândind “știri false despre operațiunea reală de finanțare” prezentată ca un “împrumut de obligațiuni” și “în realitate realizată prin eliminarea unui pachet”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi medici oncologi acuzați de luare de mită au scăpat cu amendă

Doi medici oncologi acuzați de luare de mită au scăpat cu amendă Doi din cinci medici de la Institutul Oncologic, acuzați că luau mită, au...

Ce oraș a fost desemnat cel mai bun din lume

Ce oraș a fost desemnat cel mai bun din lume Viena a fost desemnată cel mai bun oraș din lume pentru al treilea an consecutiv,...

Fără panică: Tehnica militară urmează să se deplaseze pe traseele naționale

Fără panică: Tehnica militară urmează să se deplaseze pe traseele naționale În următoarele zile, tehnica militară urmează să se deplaseze pe traseele naționale spre locurile...

Kremlinul nu vede cu ochi buni mişcările de la conducerea UE

Kremlinul nu vede cu ochi buni mişcările de la conducerea UE Perspectivele pentru relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia sunt rele după ce liderii UE...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.