X

Bruno Le Maire: Dacă britanicii vor amânarea Brexit, Londra trebuie să explice din ce motiv

Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanțe, a declarat joi că Marea Britanie a negociat deja un acord Brexit echitabil cu Uniunea Europeană, iar în cazul în care Londra are nevoie să amâne implementarea înțelegerii, ar trebui să explice din ce motiv, informează cotidianul The New York Times, potrivit mediafax.

“Există un acord echitabil care deschide calea spre un Brexit echitabil,” a declarat ministrul francez la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Citește și : Ucraina: Fostul preşedinte Ianukovici, găsit vinovat de trădare

“Suntem deschiși la clarificări, dar nu dorim sa redeschidem acordul … Daca britanicii cer mai multe amânări, trebuie sa înțelegem pentru ce?”, a completat Bruno Le Maire.

Înaintea votului din Camera Comunelor din 15 ianuarie, surse citate de cotidianul The Guardian declarau că Uniunea Europeană pregăteşte posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Camera Comunelor a respins, săptămâna trecută, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică. În acest context, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.

În contextul crizei politice de la Londra, Stephen Barclay a declarat pentru BBC Radio 4 că prelungirea negocierilor pe tema Brexit ar putea fi necesară din raţiuni “practice”.

Citește și : Emmanuel Macron salută „curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor”

Uniunea Europeană ar putea refuza o eventuală cerere a Marii Britanii de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului comunitar, afirmă Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit.

Camera Comunelor urmează să dezbată și să voteze a doua variantă a acordului pe data de 29 ianuarie.

Tags: brexitBruno Le MarieCamera Comunelorlondramarea britanieuniunea europeana
Categorii: Diaspora