X

Bruxelles critică apelul preşedintelui macedonean de a boicota referendumul privind numele ţării

Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn a criticat vineri apelul preşedintelui macedonean Gjorge Ivanov de a boicota referendumul de duminică privind schimbarea numelui ţării, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Sunt profund convins că este obligaţia liderilor politici de a-i îndemna pe oameni să profite de această ocazie (de a merge la vot) şi nu invers”, a declarat la Bruxelles comisarul european.

Citește și : Alertă de securitate majoră! Danemarca A ÎNCHIS toate legăturile rutiere, feroviare şi maritime cu Suedia şi Germania

În luna iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind “Republica Macedonia de Nord”. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.

Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional şi numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul. Referendumul în acest sens are loc duminică. Macedonenii vor fi convocaţi să răspundă la următoarea întrebare: “Sunteţi în favoarea aderării la NATO şi UE şi acceptaţi acordul privind numele încheiat între Republica Macedonia şi Grecia ?”.

“În calitate de cetăţean, am luat decizia: pe 30 septembrie nu voi merge la vot”, a afirmat joi preşedintele Gjorge Ivanov în discursul său adresat Adunării Generale a ONU. “Şi sunt convins că voi, concetăţenii mei, veţi lua aceeaşi decizie înţeleaptă”, a adăugat el.

Cu trei zile înainte de scrutin, preşedintele macedonean a mai spus că un “da” la acest referendum ar transforma această ţară mică din Balcani într-un stat “semi-suveran”, având “un drept de autodeterminare erodat”.

În condiţiile în care şi opoziţia, şi şeful statului resping acest referendum, succesul său este discutabil. Cel puţin jumătate din cei 1,8 milioane de alegători eligibili trebuie să participe la referendum pentru a putea fi validat. Atingerea acestui număr va fi însă dificilă dacă opoziţia boicotează consultarea populară, potrivit sondajelor locale.

Citește și : Trei moldoveni au fost arestaţi în Bulgaria pentru spargerea unui bancomat

Totuşi, vicepremierul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani, a dat asigurări vineri la Bruxelles, după o întâlnire cu Johannes Hahn, că este “optimist” în ce priveşte rezultatul referendumului şi că cetăţenii Macedoniei “îi înţeleg importanţa”.

Tags: bruxellesGjorge IvanovgreciaJohannes HahnMacedoniaNATOreferendum
Categorii: Diaspora