X

Bruxelles prezintă o iniţiativă pentru consolidarea infrastructurilor critice

Comisia Europeană prezintă marţi o iniţiativă pentru a consolida rezilienţa infrastructurilor critice în cadrul Uniunii Europene, după recentele atacuri asupra Nord Stream 1 şi 2, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Este prevăzut ca această iniţiativă să fie aprobată marţi de Colegiul Comisarilor, care se reuneşte la Strasbourg pentru săptămâna plenară a Parlamentului European, a anunţat purtătorul de cuvânt adjunct al CE, Dana Spinant.

Citeşte şi: Iranienii îşi fac abonamente la Starlink pentru a scăpa de restricţiile la internet – Black News

Detaliile acestei iniţiative vor fi prezentate ulterior presei de către vicepreşedintele CE Margaritis Schinas şi de către comisarul de Interne, Ylva Johansson, a adăugat sursa citată.

Cea mai bună metodă pentru a proteja infrastructura critică europeană a fost una dintre temele dezbătute de şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană la reuniunea informală ce a avut loc săptămâna trecută la Praga şi care s-a concentrat în mare parte pe modul de a se încerca o scădere a preţurilor energiei, care au explodat din cauza războiului din Ucraina.

Necesitatea de a asigura o mai bună rezilienţă infrastructurilor critice din UE, în sectorul transporturilor sau energiei, dar şi în cel tehnologic, a reapărut în ultimele săptămâni, odată cu atacurile asupra a două ramificaţii ale gazoductului rusesc Nord Stream, în Marea Baltică.

Rusia încetase însă să furnizeze gaze Germaniei prin Nord Stream 1 încă de la începutul lunii septembrie, după ce redusese treptat fluxul pe timpul verii.

Citeşte şi: Israelul CRITICĂ decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa; Autoritatea Palestiniană o salută – Black News

Nord Stream 2 nu a fost niciodată operativ, deoarece procesul de certificare a fost suspendat de Germania, ca reacţie la recunoaşterea de către Moscova a autoproclamatelor republici populare Donetsk şi Lugansk, mai scrie EFE.

Preocuparea pentru infrastructurile critice nu este nouă. Comisia Europeană a adoptat în 2006 Programul European pentru Protejarea Infrastructurilor Critice (EPCIP), care stabileşte un cadru european pentru toate riscurile în vederea protejării infrastructurilor critice.

Tags: comisia europeanamarea balticaMargaritis SchinasNord Streamuniunea europeanaYlva Johansson
Categorii: Știrile zilei