X

Bruxellesul trebuie să găsească URGENT soluţii pentru expatriaţii britanici

Uniunea Europeană (UE) trebuie să înceapă “urgent” să se organizeze pentru britanicii care trăiesc în celelalte 27 de ţări membre ale Uniunii, fără a aştepta să vadă ce le rezervă acestor cetăţeni acordul final asupra Brexitului, estimează un institut de cercetare cu sediul la Bruxelles, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Drepturile celor circa trei milioane de europeni care trăiesc în Marea Britanie s-au aflat în centrul discuţiilor între negociatorii UE şi cei britanici, însă situaţia celor aproximativ un milion de britanici expatriaţi este mai incertă, susţine MIP Europe, un grup de cercetare independent specializat în poliţia migraţiei.

Citeşte şi: Un jihadist german, având legături cu atentatele 9/11, a fost arestat în Siria

Clubul de dezbateri cu sediul la Bruxelles estimează că UE ar trebui să-şi îmbunătăţească planurile pentru britanicii ce doresc să rămână pe teritoriul Uniunii şi sugerează chiar să-i autorizeze să se înregistreze în locuri “calde” precum pub-urile.

“Numeroase ţări din UE încă mai trebuie să înceapă să se organizeze în faţa problemelor ce-i pot afecta pe cetăţenii britanici de pe teritoriul lor după Brexit. Numeroşi responsabili intervievaţi într-un anumit număr de state membre susţin că nu sunt siguri că ştiu în ce categorie vor ajunge aceşti britanici”, notează autorii studiului.

În timp ce Marea Britanie a fost “forţată să dea cărţile pe faţă” şi să-şi prezinte planurile pentru cetăţenii europeni care trăiesc în regat, în timpul negocierilor asupra Brexitului, cei 27 “nu au fost obligaţi să se gândească profund” la proiecte similare.

În absenţa pregătirilor, ar putea rămâne o mare proporţie de britanici “neautorizaţi, lăsaţi fără statut juridic”, ceea ce ar încuraja frauda, avertizează institutul. 

Citeşte şi: Intrare gratuită pentru cei care poartă svastici la un teatru din Germania

Tags: brexitbruxellesexpatriaţimarea britanieMIP EuropeUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora