X

Budapesta acceptă o sancţiune financiară considerabilă pentru proastă gestionare a fondurilor europene

Ungaria a acceptat o sancţiune financiară pentru proastă gestionare a fondurilor europene, care va costa Budapesta peste 500 miliarde de forinţi (1,5 miliarde de euro) în finanţări de la Uniunea Europeană, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Detaliile amenzii au fost expuse într-un document pregătit de echipa comisarului european pentru politica de vecinătate pentru o şedinţă de luni a Comisiei de control bugetar (CONT) a Parlamentului European.

Citește și : Zeci de rachete, lansate din Gaza spre Israel după uciderea unui lider palestinian

Documentul, postat pe site-ul comisiei după încheierea reuniunii, arată că Ungaria a fost de acord cu o reducere de 10% a fondurilor europene la care comisia CONT a constatat o proastă gestionare în perioada bugetară 2014-2020.

Amenda s-ar ridica la peste 500 miliarde de forinţi, adică aproximativ 2% din PIB al Ungariei dacă ar fi plătită într-un singur an.

Premierul ungar Viktor Orban a intrat în divergenţe repetate cu instituţii UE şi cu alte state membre din cauza a ceea ce acestea consideră a fi erodarea statului de drept, precum şi din cauza modului în care Ungaria foloseşte fondurile europene.

Orban a respins acuzaţiile că guvernarea sa a erodat mecanismele democratice de control între puteri şi a criticat o propunere ca acordarea fondurilor europene să fie legată de respectarea principiilor democratice şi a statului de drept.

Dar în 2018, opt din cele 30 de programe cu finanţare europeană care au trebuit să sufere ‘corecţii’ din partea Comisiei Europene din cauza problemelor de management au venit din Ungaria, conform executivului UE.

Citând un audit privind achiziţiile publice, Comisia a identificat Ungaria dreptul statul membru al UE cu cele mai slabe sisteme naţionale de management şi control în 2018.

Citește și : Sute de studenţi francezi, în stradă după ce un coleg de-al lor şi-a dat foc la Lyon

Ungaria ar fi putut să conteste constatările Comisiei proiect cu proiect, dar a optat în schimb pentru o ‘corecţie financiară forfetară de 10%’.

Guvernul de la Budapesta nu a dat curs solicitărilor de a comenta pe marginea acestei situaţii.

Potrivit lui Benedek Javor, un opozant al lui Orban şi fost membru al grupului Verzilor din PE, sancţiunea demonstrează că, ‘chiar şi în termeni regionali, situaţia Ungariei este tragică’.

Tags: budapestaCONTUngariauniunea europeanaViktor Orban
Categorii: Diaspora