X

Budapesta apreciază că Brexit-ul ar fi o pierdere politică şi economică pentru UE

Brexit-ul ar reprezenta o pierdere economică şi politică pentru Uniunea Europeană şi în prezent sarcina principală este de a minimiza orice daune cauzate de această evoluţie, a estimat vineri secretarul de stat ungar pentru afaceri europene Szabolcs Takacs, într-o conferinţă privind viitorul UE, organizată la Budapesta, transmite MTI, potrivit agerpres.

Oficialul ungar a apreciat că este în interesul UE şi al Marii Britanii ca cetăţenii europeni rezidenţi pe teritoriul britanic şi cetăţenii britanici din UE să primească noi garanţii în legătură cu statutul lor post-Brexit.

Divorţul Marii Britanii de blocul comunitar nu poate fi separat de actuala dezbatere despre viitorul Uniunii Europene, iar guvernul ungar consideră că acele forme de cooperare între statele membre ce creează integrare trebuie să fie păstrate cu orice costuri, a subliniat Takacs. În opinia sa, în acest demers un rol central trebuie să îl joace Consiliul European, dată fiind importanţa chestiunilor în discuţie.

Guvernul ungar consideră că piaţa unică europeană, un spaţiu Schengen funcţional şi politicile privind aderarea şi coeziunea sunt valori care ‘au transformat Uniunea Europeană într-o poveste de succes’.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Budapesta, Iain Lindsay, a accentuat că Londra doreşte să-şi consolideze relaţiile bilaterale cu statele membre ale UE, inclusiv cu Ungaria.

Atât UE, cât şi Marea Britanie par a fi angajate faţă de un acord benefic pentru cetăţenii UE şi pentru britanici, iar Londra îşi va respecta toate obligaţiile financiare şi va fi un partener important pentru Uniunea Europeană, a adăugat diplomatul britanic. 

Tags: brexitbudapestaIain LindsaylondraSzabolcs TakacsUngariauniunea europeana
Categorii: Diaspora