X

Budapesta : Comisia Europeană ar trebui să contribuie la costurile gardului ridicat de Ungaria de-a lungul graniţei sale cu Serbia

Budapesta îşi menţine poziţia potrivit căreia Comisia Europeană ar trebui să contribuie la costurile gardului ridicat de Ungaria de-a lungul graniţei sale cu Serbia la începutul crizei migraţiei, a afirmat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează agenţia agerpres .

În cadrul briefingului său de presă săptămânal, Lazar a precizat că executivul Uniunii Europene a respins cererea Ungariei către UE de a finanţa jumătate din costurile gardului de la frontiera ungaro-sârbă.

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a refuzat cererea Ungariei de sprijinire a construcţiei gardului, spunând că executivul european nu consideră că nu se justifică ajutorul pentru construirea gardului sau cheltuieli suplimentare referitoare la migraţie.

Citește și : Criza politică din Liban ar putea avea repercusiuni directe asupra Europei printr-un nou aflux de refugiați

Janos Lazar a afirmat că guvernul ungar este uimit de răspunsul Comisiei, precizând că securizarea graniţelor Ungariei a oprit valul de migraţie ilegală prin Balcani în 2015. Închiderea rutei Balcanilor a ajutat Europa să controleze procesul migraţiei, a mai spus el.

În opinia lui Lazar, este nedemn de cultura cooperării europene de a priva Ungaria de posibilitatea unor subvenţii la care ea are dreptul. El a acuzat Comisia Europeană că lucrează cu duble standarde. Alte ţări, precum Bulgaria, au primit sprijin european chiar pentru construirea unor astfel de garduri, în timp ce Comisia, în opinia sa, a plătit migranţi să intre în blocul comunitar.

”Insistăm asupra faptului că gardurile sunt mai degrabă soluţia, nu organizarea migraţiei”, a spus Lazar.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Budapesta vor fi influenţate în continuare de problemă în acest an, a precizat el, mai ales de când executivul UE se aşteaptă să iniţieze distribuirea de migranţi aflaţi deja în Europa, cu relocarea altor 50.000 de migranţi. ”Toate acestea contravin valorilor europene”, a mai spus Lazar.

Tags: balcanibudapestacomisia europeanaJanos LazarserbiaUEUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora