Budapesta critică dur încercarea Ucrainei de ‘intimidare’ a maghiarilor din Transcarpatia

Publicat:

Guvernul ungar condamnă în termenii cei mai puternici încercările conducerii ucrainene de “intimidare” a comunităţii etnice maghiare din Transcarpatia, a declarat joi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, potrivit agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă pe o temă diferită, Peter Szijjarto a reacţionat la remarcile omologului său ucrainean Pavlo Klimkin, care a spus că el nu exclude expulzarea din ţară a consulului ungar din Beregovo (Beregszasz), după ce o înregistrare video cu camera ascunsă arătând cetăţeni ucraineni depunând jurământul pentru obţinerea cetăţeniei ungare a apărut pe YouTube.


Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

Szijjarto a declarat că ceremonia de depunere a jurământului a fost desfăşurată în mod legal şi a insistat că obiecţiile lui Klimkin faţă de aceasta au legătură mai mult cu viitoarele alegeri din Ucraina.

Szijjarto a calificat drept “o acţiune deosebit de neprietenoasă” folosirea unei camere ascunse în campania electorală care, a spus el, serveşte doar la mobilizarea “votului anti-maghiar”. Ministrul ungar a insistat că filmul a fost postat şi realizat în cadrul unei campanii organizate.

Cetăţenia dublă este un lucru obişnuit în Uniunea Europeană, a spus Szijjarto, adăugând că obiecţiile conducerii ucrainene faţă de depunerea jurământului ridică întrebări legate de seriozitatea Kievului în privinţa aspiraţiilor sale euroatlantice. Ucraina trebuie să-şi onoreze obligaţiile internaţionale şi să accepte faptul că maghiarii din Transcarpatia au drepturi în continuare, “chiar dacă Ucraina lucrează la reducerea lor”, a declarat el.

Szijjarto a mai spus că Ungaria va considera expulzarea consulului său din Beregovo drept o “acţiune riscantă şi neprietenoasă”. O astfel de măsură ar aduce relaţiile dintre cele două ţări “într-o nouă dimensiune” şi ea nu ar rămâne fără represalii, a declarat el, adăugând în acelaşi timp că ministerul său trebuia să fie notificat asupra oricărui plan de expulzare a consulului.

Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

El a descris comentariile lui Klimkin ca fiind “cele mai recente din seria de atacuri asupra maghiarilor din Transcarpatia”. Ungaria monitorizează constant situaţia, a continuat Szijjarto, adăugând că guvernul ungar nu exclude viitori paşi pentru a încetini integrarea europeană a Ucrainei.

“Vor fi multe de discutat” la sesiunea de marţea viitoare a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York după acest ultim episod, a spus Szijjarto.

Klimkin a declarat miercuri jurnaliştilor că, în marja Adunării Generale a ONU, îi va arăta lui Szijjarto înregistrarea video făcută cu camera ascunsă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.