Budapesta îşi vede interesul şi face lobby pentru integrarea în UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord

Publicat:

Uniunea Europeană ar fi fost mai săracă şi mai puţin competitivă dacă nu ar fi acceptat ca membri statele central şi est-europene, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, cu prilejul reuniunii de la Trieste a şefilor diplomaţiilor din ţările Iniţiativei Central-Europene (ICE), transmite MTI, potrivit agerpres.

‘Este suficient să privim la datele creşterii economice din ultimul trimestru. Din primele cele mai bune cinci rezultate, patru aparţin unor ţări central-europene’, a arătat Szijjarto.


Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

Performanţa lor contribuie la creştere economică în UE, care ar fi fost mai slabă dacă Uniunea nu le-ar fi acceptat în rândurile sale, iar aderarea ţărilor din Balcanii de Vest ar întări şi mai mult blocul comunitar, a mai spus ministrul ungar.

‘Dacă UE vrea să fie mai competitivă şi să aibă mai mult succes, atunci, în loc să reducă numărul membrilor, ar trebui să-l crească’, a afirmat el, subliniind că ‘aceasta a funcţionat o dată (…) şi va mai funcţiona dacă (UE) se va extinde şi va integra ţări din Balcanii Occidentali’.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a explicat că ‘este în interesul’ economic şi de securitate al ‘Ungariei ca politica de extindere să continue (…) spre Balcanii de Vest’.

Cea mai bună cale de a depăşi tensiunile din această regiune şi de a o face mai sigură este ca statelor din zonă să li se ofere posibilitatea integrării europene, a afirmat Szijjarto, arătând că relaţiile economice ar deveni astfel mai apropiate şi mai eficiente.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Pe de altă parte, el a insistat că pericolul migraţionist este în continuare prezent. ‘Privind la situaţia din Turcia şi din zonele din vecinătatea de sud şi sud-est a UE, mai mult de 30 milioane de oameni trăiesc în condiţii care i-ar putea împinge cu uşurinţă să decidă să pornească spre Europa’, a afirmat Szijjarto.

‘De aceea, este important să fim protejaţi la sud şi sud-est, iar integrarea Balcanilor de Vest va oferi o protecţie suplimentară’, a subliniat el.

‘Noi credem că argumentele statelor occidentale care pun la îndoială contribuţia ţărilor central-europene la performanţa Uniunii Europene sunt greşite, lipsite de respect şi întristătoare’, a adăugat ministrul ungar, citat de MTI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața Un moldovean de 39 de ani și-a pierdut viața în urma unui grav accident în Italia....

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris Ion Cuțelaba a obținut prima victorie în "Ultimate Fighting Championship" după un an și jumătate....

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos Pentru prima dată în istoria Țărilor de Jos, în prima jumătate a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.