X

Budapesta îşi vede interesul şi face lobby pentru integrarea în UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord

Uniunea Europeană ar fi fost mai săracă şi mai puţin competitivă dacă nu ar fi acceptat ca membri statele central şi est-europene, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, cu prilejul reuniunii de la Trieste a şefilor diplomaţiilor din ţările Iniţiativei Central-Europene (ICE), transmite MTI, potrivit agerpres.

‘Este suficient să privim la datele creşterii economice din ultimul trimestru. Din primele cele mai bune cinci rezultate, patru aparţin unor ţări central-europene’, a arătat Szijjarto.

Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

Performanţa lor contribuie la creştere economică în UE, care ar fi fost mai slabă dacă Uniunea nu le-ar fi acceptat în rândurile sale, iar aderarea ţărilor din Balcanii de Vest ar întări şi mai mult blocul comunitar, a mai spus ministrul ungar.

‘Dacă UE vrea să fie mai competitivă şi să aibă mai mult succes, atunci, în loc să reducă numărul membrilor, ar trebui să-l crească’, a afirmat el, subliniind că ‘aceasta a funcţionat o dată (…) şi va mai funcţiona dacă (UE) se va extinde şi va integra ţări din Balcanii Occidentali’.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a explicat că ‘este în interesul’ economic şi de securitate al ‘Ungariei ca politica de extindere să continue (…) spre Balcanii de Vest’.

Cea mai bună cale de a depăşi tensiunile din această regiune şi de a o face mai sigură este ca statelor din zonă să li se ofere posibilitatea integrării europene, a afirmat Szijjarto, arătând că relaţiile economice ar deveni astfel mai apropiate şi mai eficiente.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Pe de altă parte, el a insistat că pericolul migraţionist este în continuare prezent. ‘Privind la situaţia din Turcia şi din zonele din vecinătatea de sud şi sud-est a UE, mai mult de 30 milioane de oameni trăiesc în condiţii care i-ar putea împinge cu uşurinţă să decidă să pornească spre Europa’, a afirmat Szijjarto.

‘De aceea, este important să fim protejaţi la sud şi sud-est, iar integrarea Balcanilor de Vest va oferi o protecţie suplimentară’, a subliniat el.

‘Noi credem că argumentele statelor occidentale care pun la îndoială contribuţia ţărilor central-europene la performanţa Uniunii Europene sunt greşite, lipsite de respect şi întristătoare’, a adăugat ministrul ungar, citat de MTI.

Tags: AlbaniabudapestaMacedonia de NordPéter SzijjartoUngariaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora