X

Budapesta este pregătită să discute mecanismul de finanţare propus de CE; Polonia evocă îndoieli privind aplicarea sa

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a declarat joi gata să discute despre noul mecanism de finanţare avut în vedere de Comisia Europeană în propunerile de buget pentru 2012-2027 prezentate în ajun, relatează MTI, potrivit agerpres.

La sosirea sa la şedinţa de constituire a grupului parlamentar al formaţiunii sale Fidesz după alegerile de la 8 aprilie pe care le-a câştigat, Viktor Orban a fost invitat să comenteze acest nou mecanism, în baza căruia Uniunea Europeană ar putea penaliza statele membre despre care se stabileşte că nu respectă statul de drept.

Citeşte şi: Un avion al armatei ruse s-a prăbuşit în mare. Ambii piloţi au murit! – FOTO

“Suntem gata să discutăm” despre acest subiect, a dat asigurări Orban în faţa presei.

Întrebat în legătură cu acelaşi subiect, adjunctul ministrului polonez de externe Konrad Szimanski a insistat într-un interviu televizat că “nimeni din Polonia nu are vreo problemă” cu mecanismul propus de Comisia Europeană, dar există “îndoieli privind caracterul arbitrar al aplicării sale”.

“Trebuie să fie absolut clar ce evaluăm, cine face evaluarea şi dacă organismul respectiv este îndreptăţit să o facă”, a explicat oficialul polonez, citat joi de agenţia PAP.

Comisia Europeană a propus miercuri, într-o iniţiativă fără precedent, “restrângerea accesului la fondurile UE” pentru ţările membre care încalcă statul de drept, conform proiectului de buget comunitar pentru perioada 2021-2027. “Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Prin urmare, Comisia propune un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept” în ţările membre, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European.

Citeşte şi: Tragedie aeriană în SUA. Nouă oameni au murit – VIDEO

Propunerile Comisiei Europene reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care urmează să fie definitivat în urma acestor negocieri, pentru adoptarea formei finale fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre. Comisia şi-a exprimat dorinţa să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.

Jean Claude Juncker a menţionat miercuri că “este vorba de un mecanism cu aplicare generală, deoarece nu vizează anumite state membre”. Propunerea a stârnit însă nemulţumiri în state ca Ungaria, în cazul căreia Comisia Europeană a acuzat guvernul premierului Viktor Orban de subminare a independenţei instanţelor şi îngrădirea libertăţii mass-media, sau Polonia, al cărei guvern este implicat într-o dispută încă nesoluţionată cu Comisia Europeană pe tema reformelor din justiţie.

Premierul ungar a mai fost întrebat joi dacă în cursul discuţiilor pe care le-a avut miercuri cu lideri ai Partidului Popular European (PPE) la Bruxelles s-a pus problema excluderii Fidesz, iar Viktor Orban a precizat că s-a discutat exact contrariul, şi anume cum ar putea participa formaţiunea sa la campania PPE pentru alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European. Întrebat dacă buna cooperare pe viitor cu PPE ar putea depinde de prelungirea funcţionării Universităţii Central-Europene la Budapesta, Orban a subliniat că “nimeni nu poate pune condiţii Ungariei, în nicio problemă”, a mai consemnat MTI.

Citeşte şi: GRECO ‘scoate la tablă’ România şi Polonia

Tags: comisia europeanaFideszJean-Claude JunckerKonrad SzimanskiParlamentul EuropeanPoloniaUngariaUniunea Europeană (UE)Viktor Orban
Categorii: Diaspora