X

Budapesta pune degetul pe rană: Imigraţia ilegală, principala ameninţare pentru securitatea Europei

Ungaria consideră că imigraţia ilegală reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea Europei, iar faptul că Uniunea Europeană nu a reuşit să ţină sub control situaţia migranţilor încă de la începutul crizei e o mare problemă, ale cărei efecte se văd deja, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, într-un interviu acordat televiziunii BBC, transmite joi MTI, conform agerpres.

Ministrul ungar a calificat ca “inacceptabil” faptul că peste 1,5 milioane de migranţi ilegali au reuşit să intre în UE fără a fi controlaţi şi a evocat ameninţarea terorismului în Europa drept cea mai gravă consecinţă a imigraţiei ilegale.

Citeşte şi: Duterte nu ţine cont de nimeni în lupta antidrog: ‘Dacă fiul meu va fi găsit vinovat, voi pune să fie ucis!’

El a amintit că Ungaria a contribuit cu mai multe milioane de euro la implementarea acordului dintre UE şi Turcia cu privire la stoparea migraţiei şi a cheltuit alte peste 15 milioane de euro pentru susţinerea comunităţilor creştine din Siria, Kurdistanul irakian şi Liban.

Rugat să comenteze recentele remarci ale Înaltului comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, în sensul că solicitanţii de azil din Ungaria sunt ţinuţi în containere înconjurate cu sârmă ghimpată, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că toată lumea, inclusiv responsabilii de rang înalt ai ONU, trebuie să respecte prevederile UE, or potrivit acestora statele de la limita spaţiului Schengen au datoria să se asigure că cei care le trec graniţa fac acest lucru în mod legal. Peter Szijjarto a respins totodată afirmaţiile înaltului comisar al ONU în sensul că, prin felul în care îi tratează pe refugiaţi, ţara sa încalcă atât legislaţia internaţională cât şi pe cea a UE, insistând că Ungaria a respectat toate normele şi obligaţiile sale internaţionale.

Citeşte şi: Dodon este supărat pe guvernul de la Chişinău că nu l-a lăsat să plece la ONU

În legătură cu refuzul Ungariei de a accepta schema UE de redistribuire a refugiaţilor între statele membre, prin care îi revine o cotă de circa 1300 de migranţi, ministrul ungar de externe a explicat că în 2015 prin ţara sa au trecut 400.000 de migranţi ilegali şi guvernul de la Budapesta a cheltuit ulterior 800 de milioane de euro pentru apărarea spaţiului Schengen, fără a primi niciun fel de ajutor din partea Uniunii Europene.

Peter Szijjarto a dat asigurări, pe de altă parte, că Ungaria ia în serios atât decizia Curţii Europene de Justiţie de a respinge acţiunea intentată de Ungaria şi Slovacia împotriva mecanismului de cote, cât şi poziţia formulată în această privinţă de cancelarul german Angela Merkel, care a calificat drept “inacceptabilă” decizia Ungariei de a nu aplica o hotărâre a CEJ. Dar, în acelaşi timp, trebuie luată în serios şi provocarea pe care o reprezintă migraţia ilegală, subiect care necesită o dezbatere bazată pe raţiune şi nu pe emoţii, a mai notat şeful diplomaţiei ungare.

Tags: budapestaimigrantiONUPéter SzijjartoUngariauniunea europeana
Categorii: Știrile zilei