X

Budapesta salută noua poziţie a UE faţă de cotele obligatorii de migranţi

Guvernul ungar, care luptă de doi ani împotriva cotelor obligatorii pentru repartizarea de migranţi pe teritoriul Uniunii Europene (UE), a salutat joi fermitatea manifestată în această problemă de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a caracterizat recent această măsură ca fiind ‘ineficientă’, informează AFP.

Într-o notă dată publicităţii miercuri, Tusk a dezvăluit că dezbaterea dintre partenerii europeni asupra acestui subiect ‘s-a dovedit puternic conflictuală’, mobilizând o energie ‘disproporţionată’, măsura dovedindu-se, în opinia sa, ‘ineficientă’.

Citeşte şi: ISIS ameninţă cu atacuri jihadiste pe teritoriul SUA

‘În sfârşit un lider european serios, preşedintele Consiliului European (…) a spus un adevăr care era arhicunoscut. Cotele obligatorii de relocare sunt ineficiente şi provoacă dezbinare’, a estimat joi şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, într-un comunicat.

‘Imigraţia ilegală trebuie să fie oprită, nu organizată’, a adăugat ministrul ungar, potrivit căruia ‘cotele obligatorii de relocare sunt total împotriva bunului simţ, a dreptului european şi a securităţii pe continent’.

Poziţia lui Tusk a provocat o polemică printre liderii europeni, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarând că el o consideră ‘inacceptabilă’ şi de natură să ‘submineze unul dintre principalii piloni ai proiectului european: principiul solidarităţii’.

Grecia, una dintre principalele beneficiare a cotelor de repartizare adoptate de UE cu majoritate calificată în perioada de vârf a crizei migraţiei, în 2015, a considerat declaraţia lui Tusk ca fiind ‘inoportună’.

Citeşte şi: ATAC terorist la Mogadishu. Cel puţin 15 oameni au murit

Dosarul privind migraţia figurează pe agenda summitului european de două zile care a început joi la Bruxelles şi care va fi consacrat de asemenea Brexitului şi zonei euro.

Obiectivul iniţial de 160.000 de migranţi repartizaţi conform cotelor a fost de facto abandonat, neputând fi atins în special din cauza opoziţiei virulente manifestate de ţări din Europa Centrală, cum este Ungaria.

Budapesta, la fel ca Varşovia şi Praga, au fost trimise la 7 decembrie de către Comisia Europeană în faţa Curţii de Justiţie a UE, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi.

Bruxellesul estimează că singura soluţie la problema migraţiei se află la nivel european şi nu în iniţiativele naţionale.

Citeşte şi: Putin a dat marele anunţ. Va candida ca independent pentru un nou mandat de preşedinte

Potrivit dpa, premierul ungar Viktor Orban, vehement anti-imigraţie, a anunţat într-o postare pe contul său de Facebook că s-a deplasat la summitul de la Bruxelles ducând cu sine, în rucsac, ‘2,3 milioane de opinii’ privind politica europeană asupra migraţiei.

Imagini video postate de Orban pe contul său îl arată cu rucsacul trecut peste umeri, vorbind spre o cameră în salonul VIP de aşteptare de pe aeroportul din Budapesta.

‘Aceşti 2,3 milioane de oameni adaugă greutate poziţiei Ungariei şi ne îmbunătăţesc şansele. Vom lupta’, a spus Orban în acest video, cu referire la sondajul care a fost comandat de guvernul său.

Tags: budapestacomisia europeanacote de refugiatiCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)Donald TuskgreciaJean-Claude JunckerPragaUngariavarsoviaViktor Orban
Categorii: Diaspora