X

Bugetul Italiei este ‘luat la bani mărunţi’ de miniştrii de finanţe din UE

Miniștrii de finanțe din zona euro, care se întâlnesc luni la Bruxelles, vor discuta problema bugetului italian, în timp ce guvernul de la Roma este așteptat să răspundă la respingerea proiectului de buget înaintat în urmă cu două săptămâni.

Italiei i s-au cerut un proiect de buget revizuit, după ce Comisia Europeană a respins proiectul de buget pentru 2019, apreciind că acesta prevede devieri clare de la regulile fiscale convenite în uniune. În ciuda avertismentelor repetate, premierul Giuseppe Conte a declarat că nu există niciun “plan B” pentru buget, indicând că guvernul nu are intenția de a se conforma cerințelor UE, transmite mediafax.

Citeşte şi: Iranul SFIDEAZĂ America: ‘Vom continua să vindem petrol!’

Vicepremierul italian a declarat pentru Financial Times, într-un interviu publicat duminică, că el crede că planurile de cheltuieli controversate ale Romei vor deveni “o rețetă” pentru relansarea creșterii europene și că întreg continentul este gata să renunțe la austeritate și să îmbrățișeze abordarea președintelui american Donald Trump.

Având în vedere reticența populiștilor italieni de a revizui bugetul, disputele cu autoritățile europene vor continua în următoarele săptămâni. În ședința de luni, miniștrii de finanțe vor sprijini, probabil, poziția Comisiei Europene față de Italia.

Din momentul în care Italia va răspunde comisiei, autoritățile europene vor avea trei săptămâni pentru a-și publica evaluarea finală, care poate include declanșarea unor sancțiuni financiare pentru guvernul de la Roma, ce ar putea ajunge la 0,2% din PIB.

Respingerea bugetului italian a venit după luni întregi de dispute asupra nivelului cheltuielilor guvernamentale. Italia are cea mai mare rată a datorie în zona euro, după Grecia.

Citeşte şi: Trump scuteşte Coreea de Sud de la embargoul impus petrolului iranian

Moody’s Investors Service a redus luna trecută ratingul Italiei la doar un pas de zona „junk”, dar țara a reușit să evite o a doua retrogradare a ratingului, în condițiile în care S&P Global Ratings a decis să modifice doar perspectiva asupra bonității națiunii.

Sancțiunile financiare propuse de comisie trebuie să fie aprobate de statele membre, care pot bloca procesul. În conformitate cu normele UE, nicio țară nu ar trebui să aibă un deficit bugetar mai mare de 3% din produsul intern brut sau o datorie de peste 60% din PIB, iar cele care se află în afara acestor limite trebuie să stabilească obiective anuale pentru a arăta că merg în direcție bună. Deficitul Italiei se situează cu mult sub limita de 3%, dar comisia a cerut ca țara să își reducă datoria externă.

Tags: bruxellesbugetGiuseppe ConteitaliaromaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora