X

Bulgaria a primit oferte din partea SUA, Suediei şi Italiei pentru reînnoirea flotei aeriene de apărare

Bulgaria a primit oferte din partea Statelor Unite, Suediei şi Italiei pentru reînnoirea flotei sale de avioane de luptă, a anunţat luni Ministerul bulgar al Apărării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bulgaria, stat membru al NATO din 2004, a prevăzut un buget de 900 de milioane de euro pentru achiziţionarea a cel puţin opt avioane de luptă pentru înlocuirea aparatelor de zbor MiG-29 sovietice depăşite.

Citește și : Preşedintele german va merge în vizită în Grecia săptămâna viitoare

Sofia a primit oferte din partea SUA pentru avioane de luptă noi Lockheed Martin F-16 şi Boeing F-18, a Suediei pentru aparate noi Gripen şi Italiei pentru aparate Eurofighter la mâna a doua, a precizat ministerul, fără a preciza numărul de aeronave incluse în aceste propuneri diferite.

Aceste “oferte vor fi examinate de două comisii, însă decizia finală va fi politică”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Atanas Zaprianov, menţionând că Sofia doreşte să ia o decizie rapidă.

În urma unui precedente cereri de oferte, Ministerul Apărării şi-a exprimat preferinţa pentru avioanele noi Gripen, dar procedura a fost relansată în 2017 odată cu sosirea la putere a premierului conservator Boiko Borissov, care a crescut suma disponibilă pentru achiziţionarea de aparate de luptă.

Citește și : Francois Hollande, decorat de preşedintele Petro Poroşenko pentru rolul său în procesul de pace în estul Ucrainei

Noul preşedinte bulgar, Rumen Radev, un fost comandat al forţelor aeriene, a declarat în mod expres că doreşte să primească oferte din partea SUA.

Bulgaria a ajuns de asemenea la un acord cu Rusia pentru modernizarea avioanelor MiG-29, din care doar 7 din 15 mai sunt apte de zbor.

Tags: avioaneBoeing F-18BulgariaLockheed Martin F-16NATOSUA
Categorii: Diaspora