Bulgaria a ridicat ‘cortina’: ‘Ajutorul pentru Ucraina nu este gratuit!’

Publicat:

Bulgaria a ridicat ‘cortina’: ‘Ajutorul pentru Ucraina nu este gratuit!’

Ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, a declarat că nu există nicio problemă privind poziţia ţării şi nu este nimic nou în privinţa ajutorului acordat Ucrainei – acesta este consecvent atât din punct de vedere naţional – în ceea ce priveşte condamnarea agresiunii şi sprijinul tehnico-militar, cât şi în ceea ce priveşte poziţia NATO, informează NOVINI, potrivit Rador Radio România.

Zaprianov a explicat că Bulgaria oferă Ucrainei echipamente militare şi muniţie, precum şi unele dintre echipamentele de apărare antiaeriană, care sunt scoase din uz, adăugând că acest ajutor nu este gratuit şi Bulgaria primeşte compensaţii financiare prin trei canale, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

“În ceea ce priveşte Instrumentul european pentru pace, am solicitat fondurile respective, fiind aprobată returnarea a circa 7 milioane de leva (în jur de 3,5 milioane de euro). Din sprijinul financiar internaţional din SUA avem şi o sumă drept compensaţie. Primim și compensaţii din partea ţărilor aliate care nu pot furniza arme şi echipamente Ucrainei şi compensează aliaţii, inclusiv pe noi, cu mijloace financiare”, a menţionat ministrul apărării.

“Este dreptul preşedintelui să refuze să conducă delegaţia la Summitul NATO”, a subliniat Atanas Zaprianov. “Guvernul a decis să-l invite cu ocazia a 20 de ani de la aderarea Bulgariei la Alianţă”, a afirmat ministrul apărării.

Întrebat de ce nu a fost publicată poziţia Consiliului de Miniştri, în legătură cu care şeful statului a avut obiecţii, ministrul a răspuns că aceasta conţine informaţii secrete. “Conţine planuri de apărare, o evaluare a modului în care sunt implementate, o evaluare a riscurilor, unele dintre acestea sunt extrem de secrete. Sunt documente care se pregătesc pentru Summit de un an întreg”, a explicat Zaprianov.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Partenerii Ucrainei vor livra ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pe următorii patru ani (premierul Denis Şmihal)

Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, a declarat vineri că promisiunile militare prezentate în 20 de acorduri de securitate pe care Kievul le-a semnat cu partenerii săi se ridică la 60 de miliarde de dolari anual pentru următorii patru ani. “În conformitate cu aceste acorduri, în următorii patru ani partenerii noștri intenționează să ofere Ucrainei un sprijin militar total în valoare de 60 de miliarde de dolari anual”, a declarat Denis Şmihal în timpul unei reuniuni guvernamentale. Ucraina luptă împotriva invaziei ruseşti la scară largă, lansată în februarie 2022.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noutăţile lunii iulie pe Netflix

Noutăţile lunii iulie pe Netflix În iulie, Netflix propune: "Beverly Hills Cop: Axel F.", un film în care poliţistul Axel Foley revine pentru a face...

STUDIU: Există nu mai puțin de 6 subtipuri de depresie. Cum pot crește eficiența tratamentului noile descoperiri

STUDIU: Există nu mai puțin de 6 subtipuri de depresie. Cum pot crește eficiența tratamentului noile descoperiri Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică,...

Filmul de animaţie ‘Inside Out 2’, în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Inside Out 2', în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american Pentru a treia săptămână consecutiv, filmul de animaţie ''Inside Out 2'' a...

Noi taxe şi restricţii pentru escaladarea Muntelui Fuji, în lupta cu supraaglomerarea

Noi taxe şi restricţii pentru escaladarea Muntelui Fuji, în lupta cu supraaglomerarea Rangerii de pe Muntele Fuji din Japonia au dat luni startul oficial sezonului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.