X

Bulgaria anunţă data alegerilor prezidenţiale

Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale pe data de 14 noiembrie, a decis joi Parlamentul bulgar, pe fondul unei incertitudini politice prelungite în această ţară din Balcani, informează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Rumen Radev, unul dintre politicienii cei mai populari din Bulgaria, a declarat că va candida pentru un nou mandat pe cinci ani la preşedinţie, o funcţie cu puteri mai degrabă ceremoniale.

Citeşte şi: INCIDENT ARMAT la un liceu din SUA! Un elev a fost împuşcat mortal – Black News

Radev este susţinut de socialişti şi de formaţiunea populistă “Există un astfel de popor” (ITN), condusă de fostul animator de televiziune Slavi Trifonov. Alte partide urmează să-şi prezinte candidaţii.

De asemenea, o nouă rundă de alegeri parlamentare, a treia în acest an, care ar putea avea loc în noiembrie, se profilează în Bulgaria după ce încă un partid, al socialiştilor, a eşuat în tentativa de a forma un guvern de coaliţie în urma scrutinului desfăşurat la 11 iulie. Partidul Socialist, a treia forţă în Adunarea Naţională, nu a reuşit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide de protest, văzute ca posibili parteneri.

Citeşte şi: Curtea Supremă a SUA dă undă verde legii anti-avort din Texas – Black News

Un nou eşec de a forma o majoritate guvernamentală îl va obliga pe preşedintele Radev să dizolve parlamentul, să numească un nou guvern interimar şi să convoace alegeri parlamentare în termen de două luni. 

Tags: Adunarea NaţionalăalegeriBulgariaExistă un Astfel de Popor (ITN)GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei)Partidul SocialistRumen RadevSlavi Trifonov
Categorii: Diaspora