X

Bulgaria : centrala nucleară de la Kozlodui a primit autorizație de funcționare pentru 30 de ani

Unul din cele două reactoare ale centralei nucleare bulgare de la Kozlodui (nord), de fabricaţie sovietică, a primit vineri o prelungire a autorizaţiei sale de funcţionare pentru următorii 30 de ani, a anunţat Ministerul Energiei, relatează agerpres ..

Autoritatea bulgară din domeniul reglementării nucleare a luat această decizie pe baza unui audit efectuat în urmă cu un an de către companiile Rosenergoatom (Rusia) şi EDF (Franţa), care au analizat această unitate de 1.000 de MW şi au certificat posibilitatea unei prelungiri a perioadei de exploatare până în 2047.

Citiți și : Opozanți din Rusia arestați pentru complot la revoluție

În următorii ani va fi luată o decizie privind prelungirea perioadei de exploatare a celui de-al doilea reactor nuclear al singurei centrale nucleare bulgare, reactor prevăzut să funcţioneze până în 2021

”Centrala noastră respectă cele mai înalte cerinţe de securitate şi poate funcţiona încă 30 de ani”, a declarat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa unor reprezentanţi ai EDF şi Rosatom.

Situată la malul Dunării, centrala de la Kozlodui dispune de reactoare cu apă presurizată VVER, de fabricaţie sovietică. Ea furnizează circa o treime din energia ţării. Patru reactoare, cele mai vechi ale centralei, considerate puţin sigure de către Bruxelles, au fost închise în cadrul aderării Bulgariei la UE în 2007.

Tags: Bulgariacentrala nuclearaKozloduiUE
Categorii: Diaspora