X

Bulgaria cumpără 16 avioane de luptă

Bulgaria a făcut o cerere de oferte pentru 16 de avioane de luptă noi sau la mâna a doua, pentru a-şi înlocui flota bazată preponderent pe modelul MiG-29, din era sovietică, relatează Euractiv, potrivit mediafax.

Cereri de ofertă, atât pentru avioane la mâna a doua, cât şi pentru avioane noi, au fost trimise către Statele Unite (pentru aparate F-16 şi F/A-18 Super Hornet), Franţa (pentru avioane Dassault Rafale) şi Suedia (modelul Saab JAS 39 Gripen).

Citește și : Turcia : Parlamentul a adoptat o lege care reduce serviciul militar obligatoriu, însă contra cost

Germaniei i-a fost făcută o cerere de ofertă doar pentru aparate noi Eurofighter 3 Tranche, iar Portugaliei, Israelului şi Italiei le-au fost înaintate cereri doar pentru aparate la mâna a doua F-16, respectiv Eurofighter Tranche 1.

Pentru opt aparate, Bulgaria a pregătit 1,08 miliarde de dolari, uma incluzând nu numai prețul aparatelor de zbor, ci şi suportul logistic, precum şi procesul de antrenament – necesar tranziţiei piloţilor de la tehnologia utilizată pe MiG la cea a aparatelor de zbor ce urmează a fi achiziţionate.

Parlamentul Bulgariei, stat membru NATO din 2004, a aprobat deja planul de achiziţie, 1 octombrie fiind data scadentă primirii ofertelor.

Citește și : Suedia, pregătită să ceară asistenţă din partea NATO pentru a face faţă incendiilor de pădure devastatoare

Conform datelor oficiale, flota de avioane de vânătoare a Forţelor Aeriene Bulgare este compusă din 70 de aparate tip MiG-21 şi 17 aparate MiG-29.

Tags: avioaneBulgariafrantaMiG-29Statele UniteSuediavănâtoare
Categorii: Diaspora