X

Bulgaria este pe ultima sută de metri pentru achiziționarea a opt noi avioane de luptă americane

Guvernul de la Sofia se aşteaptă ca SUA să depună în curând o ofertă privind vânzarea a opt avioane de luptă F-16 pentru dotarea armatei bulgare, în cadrul unui contract de 1,2 miliarde de dolari, a comunicat marţi Ministerul Apărării, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Departamentul de Stat de la Washington a aprobat posibila vânzare de opt avioane F-16 şi echipamente conexe pentru un cost estimat de 1,67 miliarde de dolari, a anunţat luni o agenţie a Pentagonului.

Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Bulgaria îşi propune să înlocuiască aparatele MiG-29 de fabricaţie sovietică şi să crească interoperabilitatea cu forţele NATO.

Contractul pentru avioanele F-16V Block 70 produse de Lockheed Martin ar fi cea mai importantă achiziţie militară a Bulgariei în ultimii 30 de ani.

‘Există un termen de două săptămâni în care guvernul SUA va prezenta Bulgariei un draft al Scrisorii de Ofertă şi Acceptare, în care preţul aşteptat pentru opt avioane cu un pachet de echipamente conexe necesare va fi în limita a 1,2 miliarde’, indică Ministerul Apărării într-un comunicat.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Preţul depăşeşte estimarea iniţială de 1,8 miliarde de leva (1,04 miliarde de dolari), dar parlamentul de la Sofia a dat undă verde pentru aceasta Ministerului Apărării.

Potrivit autorităţilor bulgare, negocierile pentru acord vor continua după primirea proiectului de contract. 

Tags: BulgariaF-16V Block 70Lockheed MartinMiG-29NATOsofiaSUA
Categorii: Diaspora