X

Bulgaria: Încă o demisie în guvernul Borisov, în contextul controversei privind achiziţia de apartamente subevaluate

Ministrul adjunct al energiei din Bulgaria, Krasimir Pârvanov, şi-a prezentat marţi demisia, a anunţat Ministerul Energiei de la Sofia, citat de BTA, ce precizează că este vorba despre unul dintre responsabilii din guvernul condus de Boiko Borisov care ar fi cumpărat apartamente sub preţurile pieţei, potrivit Agerpres.

Titulara Justiţiei, Ţeţka Ţaceva, şi ministrul adjunct al sporturilor şi tineretului Vania Koleva au demisionat de asemenea sâmbătă, în urma aceluiaşi scandal.

Citește și : Noi incendii de vegetație în Portugalia din cauza creşterii temperaturilor

Serviciul de presă al guvernului a menţionat ulterior marţi că Pârvanov a fost eliberat din funcţie la ordinele premierului Borisov.

La 22 martie, Comisia de combatere a corupţiei şi parchetul Curţii de casaţie au anunţat că lansează anchete împotriva vicepreşedintelui formaţiunii guvernamentale GERB, Ţvetan Ţvetanov, a preşedintelui comisiei parlamentare pentru cultură, Vejdi Raşidov, a ministrului justiţiei şi a ministrului adjunct al sporturilor, care au achiziţionat apartamente de lux subevaluate la Sofia de la aceeaşi societate, Arteks Engineering.

Preşedinta parlamentului bulgar, Ţveta Karaianceva, a declarat la rândul său că forul de decizie al GERB va lua o decizie cu privire la viitorul lui Ţvetanov în cadrul unei şedinţe prevăzute pentru miercuri, la revenirea acestuia dintr-o vizită în SUA. Ea a dat asigurări în faţa presei că partidul nu este divizat şi toţi exponenţii săi susţin transparenţa.

Karaianceva a mai remarcat, comentând scandalul imobiliar, că dezvăluirea, în aceste momente, a unor lucruri întâmplate cu mai mult timp în urmă semnalează un start turbulent al campaniei electorale.

Citește și : OMS: 900.000 de doze de vaccin împotriva holerei, în drum spre Mozambic

În ce o priveşte, lidera Partidului Socialist Bulgar (BSP, de opoziţie), Kornelia Ninova, a afirmat într-o conferinţă de presă la sediul partidului său că, şi presupunând că Ţvetanov va pleca din funcţie, “va fi înlocuit de un alt Ţvetanov”. “Este perpetuat acelaşi model”, a punctat ea, indicând faptul că, în opinia BSP, singura cale democratică de a schimba actualul curs o reprezintă alegerile anticipate.

Tags: BorisovBulgariaKrasimir PârvanovscandalsofiaŢeţka ŢacevaVania Koleva
Categorii: Diaspora