X

Bulgaria insistă pentru extrădarea unui bancher fugit în Serbia

Bulgaria a început să-şi manifeste nerăbdarea faţă de Serbia, căreia i-a reproşat miercuri că frânează de cinci ani o cerere pentru extrădarea unui bancher acuzat de falimentarea celei de-a patra bănci din ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

“O astfel de întârziere pentru răspuns constituie un caz fără precedent în practica noastră de ţară care solicită extrădarea”, a scris procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheşev, Curţii Supreme a Serbiei.

Citeşte şi: Israelul bombardează poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

Justiţia sârbă a examinat cererea trimisă la scurt timp după închiderea băncii bulgare, în 2014, însă nu s-a pronunţat definitiv pe marginea ei.

“Procesul împotriva lui Ţvetan Vasiliev (fostul proprietar al băncii) privind deturnarea de fonduri ale Corporate Commercial Bank (CCB) este fără precedent în istoria justiţiei bulgare, cu un imens efect asupra economiei şi stabilităţii financiare a ţării noastre”, a subliniat procurorul general, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Gheşev a informat de asemenea că a sesizat asupra acestei probleme Consiliul Europei şi Comitetul European pentru Probleme Penale (CDPC). El i-a transmis sesizarea în copie preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condiţiile în care Serbia este candidată pentru aderare la UE.

Citeşte şi: Nancy Pelosi, foc şi pară pe Trump: A RUPT discursul preşedintelui american!

Procesul asupra răsunătorului faliment al CCB este în curs din februarie 2018 la Sofia. Fost acţionar majoritar al băncii, Ţvetan Vasiliev este în prezent refugiat în Serbia şi acuzat de implicare în 144 de cazuri de deturnare de fonduri, riscând între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Cei 18 acuzaţi în acest dosar sunt descrişi în actul de acuzare de 11.000 de pagini drept “un grup infracţional” responsabil de o fraudă de 2,6 miliarde de leva (1,3 miliarde de euro) şi ale cărui acte de delapidare “au ameninţat stabilitatea sistemului bancar şi securitatea financiară a Bulgariei”.

Tags: bancherBelgradBulgariaComitetul European pentru Probleme Penale (CDPC)Consiliul EuropeiCorporate Commercial Bank (CCB)David Sassolideturnare de fonduriIvan GheşevParlamentului EuropeanserbiasofiaŢvetan VasilievUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora