Bulgaria: Parlamentul alocă o majorare semnificativă a finanţării publice a cultelor

Publicat:

Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri o majorare semnificativă a finanţării publice a cultelor, în încercarea de a limita ascensiunea islamului radical, transmite agenţia France Presse, scrie agerpres.

Amendamentele adoptate introduc, de asemenea, un regim de înregistrare a lăcaşurilor de cult şi a înalţilor demnitari religioşi străini.


Citește și : Poliţia germană a intensificat măsurile de securitate pe aeroporturile din apropierea graniţei cu Franţa

Statul bulgar va acorda o subvenţie anuală de 10 leva (5 euro) pentru fiecare credincios fie al Bisericii Ortodoxe (peste 80% din cei aproape 7 milioane de bulgari), fie al cultului musulman.

La ultimul recensământ din Bulgaria, organizat în urmă cu şapte ani, 4,3 milioane de bulgari s-au declarat creştini, iar 570.000 musulmani. Experţii subliniază totuşi că respectivul recensământ nu reflectă realitatea în mod fidel; proporţia musulmanilor este estimată la 1,3% din populaţia bulgară.

Noua lege va permite o creştere substanţială a finanţării, care până acum era plafonată la 15 milioane de leva (7,5 milioane de euro) pentru fiecare dintre cele două culte în cauză (creştin ortodox şi musulman).

Măsura vizează reducerea finanţării din străinătate, în special pentru cultul musulman, dinspre Turcia şi Arabia Saudită. Totuşi, donaţiile anonime, a căror interzicere a fost propusă de partidele naţionaliste bulgare, vor fi permise.

Citește și : Mexicul nu va repatria solicitanţii de azil (ministru de externe)

Autorităţile de la Sofia sunt îngrijorate de ascensiunea islamului radical în Bulgaria, mai ales în interiorul comunităţii rome.

După căderea regimului comunist în 1989, au fost ridicate numeroase moschei în Bulgaria graţie finanţărilor turce şi saudite, în regiunile cu minoritate musulmană puternică, din sudul şi nord-estul ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.