X

Bulgaria, Polonia şi Slovacia transmit că nu vor furniza Ucrainei avioane de luptă

Bulgaria, Polonia şi Slovacia au transmis că nu vor furniza Ucrainei avioane de luptă, lămurind astfel o confuzie care a pornit de la o declaraţie hazardată a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit unui articol publicat marţi de Politico.eu, potrivit agerpres

”Vom furniza (Ucrainei) chiar şi avioane de luptă”, declarase Borrell duminică la o conferinţă de presă, vorbind despre sprijinul militar european pentru Ucraina după invazia rusă şi sugerând că UE ar putea cumpăra acele avioane.

Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

Ulterior, luni seară, un oficial ucrainean spus că piloţi ucraineni au sosit deja în Polonia pentru a prelua de la parteneri europeni avioane, respectiv aparate din epoca sovietică, precum MIG-29. Parlamentul ucrainean a fost chiar şi mai precis, anunţând pe Twitter că armata ucraineană va primi ca donaţie 70 de avioane, şi anume 28 de MIG-29 din Polonia, 12 din Slovacia şi 16 din Bulgaria, plus 14 SU-25 din Bulgaria.

Toate aceste trei ţări au dezminţit însă informaţia şi, potrivit unei surse europene citate de Politico, au fost ”indignate” că Borrell a făcut acea declaraţie fără ca înainte să se fi consultat cu ele.

Conform unor diplomaţi europeni, Borrell a întrebat în mod informal Bulgaria, Polonia şi România – unele dintre puţinele ţări membre ale UE care mai au avioane de luptă din epoca sovietică – dacă ar putea livra Kievului unele avioane. Un oficial român contactat de Politico nu a dorit să comenteze despre această cerere ori despre potenţiale livrări.

Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat faptul că ţara sa are un deficit de avioane operaţionale şi de piese de schimb, neavând suficiente avioane de vânătoare nici măcar pentru a-şi supraveghea propriul spaţiu aerian, cu atât mai puţin să împrumute Ucrainei, a declarat acestei publicaţii un oficial de la Sofia.

La Varşovia, după o negare nu foarte clară a preşedintelui Andrzej Duda, care a spus că Polonia ”nu va trimite avioane (de luptă) în spaţiul aerian ucrainean”, întrucât ”aceasta ar deschide o interferenţă militară în conflict”, premierul Mateusz Morawiecki a negat categoric, precizând despre posibila livrare de avioane militare Ucrainei că ”Polonia nu are astfel de planuri”.

Slovacia a negat la rândul ei vreo donaţie de acest fel către Ucraina. ”Slovacia nu va oferi avioane de vânătoare Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării.

În final, însuşi Borrell a revenit luni asupra declaraţiei sale. Vorbind la o altă conferinţă de presă, el a spus că, deşi avioanele de luptă ”fac parte din cererea de ajutor pe care am primit-o din Ucraina”, UE nu are suficiente mijloace pentru a cumpăra aceste avioane, astfel că ele ar trebui să fie donate ”bilateral” de către statele membre.

Citește și : Serbia este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina

Dincolo de această controversă, el a menţionat şi modalităţile prin care UE va oferi sprijin Ucrainei la capitolul apărare. A fost astfel creată o celulă care va colecta cererile venite de la Kiev şi le va confrunta cu oferta statelor membre, totul în coordonare cu NATO.

De asemenea, a mai spus Borrell, Bruxellesul va ajuta Ucraina cu informaţii militare, oferindu-i date din satelit despre mişcările trupelor ruseşti.

Tags: BulgariaJosep BorrellMiG-29PoloniaSlovaciaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina