X

Bulgaria retrimite în Grecia 200.000 de mine antipersonal

Bulgaria a retrimis în Grecia aproximativ 200.000 de mine antipersonal după explozia accidentală a uzinei care era însărcinată cu distrugerea lor în contul Atenei, a anunţat miercuri guvernul bulgar, citat de AFP, potrivit agerpres.

Retrimiterea minelor în Grecia intervine ”după patru ani de eforturi coordonate” cu Atena, a precizat Ministerul de Externe bulgar.

Citeşte şi: Trump îşi apără fiica în scandalul emailurilor de la Casa Albă: ‘Fake news!’

Măsura survine ca urmare a exploziei ce a avut loc în octombrie 2014 la uzina privată din Gorni Lom (nord-vest), însărcinată cu distrugerea minelor, explozie soldată cu 15 morţi şi distrugerea a două clădiri.

Atena a încheiat cu uzina din Bulgaria un contract de neutralizare a 1,5 milioane de dispozitive în cadrul convenţiei de la Ottawa privind interzicerea minelor antipersonal din 1997.

Citeşte şi: Un senator republican îl critică dur pe Trump: ‘A făcut din Casa Albă o agenţie de PR pentru MbS’

Accidentul, provocat – potrivit anchetei – de nerespectarea normelor de securitate şi deficienţele în ce priveşte pregătirea personalului, recrutat în regiunea cea mai săracă a UE, a provocat o dezbatere aprinsă în ce priveşte oportunitatea de a distruge în Bulgaria mine venite din străinătate.

Industria bulgară de armament, înfloritoare în epoca comunistă, a fost cumpărată în anii 1990 de către antreprenori privaţi cu capacităţi limitate de investiţii, iar accidentele, soldate uneori cu morţi, sunt frecvente în Bulgaria.

Tags: BulgariaGorni Lomgreciamine antipersonal
Categorii: Diaspora